Afbeelding
Foto:

Aannemen van buitenlandse werknemers

Het kan voorkomen dat je een vacature open hebt staan die het meest geschikt lijkt voor een buitenlandse werknemer. Hoe haal je een buitenlandse werknemer naar Nederland?

Een buitenlandse werknemer die langer dan 90 dagen in Nederland wil verblijven én werken, heeft zowel een verblijfsvergunning als een tewerkstellingsvergunning nodig.
Voor werknemers uit landen die behoren tot de Europese Unie (EU), de Europese Economische Ruimte (EER) of Zwitserland wordt een uitzondering gemaakt. Zij hebben geen verblijfsvergunning en/of tewerkstellingsvergunning (TWV) nodig.
Indien de buitenlandse werknemer niet over beide vergunningen beschikt en niet onder de voornoemde uitzondering valt, dan geldt dat de werknemer illegaal arbeid verricht c.q. illegaal in Nederland verblijft.
De aanvraag van een verblijfs- en een tewerkstellingsvergunning mogen gecombineerd worden in één aanvraag, te weten een gecombineerde vergunning tot verblijf en arbeid (GVVA).

Bij de aanvraag van een GVVA wordt getoetst of er 'een wezenlijk Nederlands belang' wordt gediend. Dat wil zeggen dat de werkgever eerst een geschikte kandidaat moet proberen te vinden in Nederland, Zwitserland of EER-land. De IND vraagt advies aan het UWV of er arbeidsaanbod uit deze landen voor het betreffende werk is. Pas als blijkt dat dit niet het geval is, zal een GVVA vergunning kunnen worden afgegeven.

Naast het aanvragen van een GVVA om in Nederland te mogen werken, bestaan er ook andere verblijfsvergunningen die het soms mogelijk maken om buitenlandse werknemers naar Nederland te halen. Zo bestaat er bijvoorbeeld een speciale vergunning voor overplaatsing bij een onderneming, een vergunning voor een Kennismigrant, de Europese Blauwe Kaart, een vergunning voor Lerend werken of Seizoenarbeid of Onderzoeker. Per verblijfsvergunning gelden andere voorwaarden.

Heb je vragen over het aannemen van een buitenlandse werknemer, dan kun je contact opnemen met mr. Elizabeth Ilik, senior jurist bij JAN© Juristen.