Digitale nalatenschap

Van alle kanten worden we bestookt met waarschuwingen over wachtwoorden, pincodes, foute e-mails en online-accounts. Als je de waarschuwingen serieus neemt is het verstandig verschillende wachtwoorden en pincodes te hebben. Omdat we steeds meer online actief zijn, hebben we bijna allemaal een behoorlijke digitale erfenis. Kun je daar ook wat voor regelen? Als je het niet regelt, heb je kans dat je online blijft voortleven en dat na jouw dood gegevens of zelfs geld verloren gaan. Vaak is het voor nabestaanden moeilijk om toegang tot een digitale erfenis te krijgen. Daarom is het beter dat al van tevoren te regelen.

Een digitale erfenis bestaat eigenlijk uit het gehele onlineleven. Denk daarbij aan socialemediAprofielen, e-mailaccounts, cloudaccounts, whatsappjes, onlinetegoeden en cryptomunten. Maar ook tastbare bezittingen, zoals de telefoon, laptop, usb-sticks en externe harde schijven behoren daartoe. Deze geven toegang tot het persoonlijk onlineleven en soms ook tot persoonlijke gegevens zoals foto's en documenten die niet online staan.

Als er niets wordt geregeld, dan moeten de nabestaanden het zelf maar allemaal uitvinden en uitzoeken. Dat is doorgaans bepaald niet eenvoudig en al helemaal niet zonder inlogcodes en dergelijke. Er kunnen wel specialisten worden ingeschakeld, maar dat kan kostbaar zijn en het risico bestaat dat het fout gaat, waardoor alles verloren gaat.

Door een testament te maken kan de digitale erfenis worden geregeld. Hierin beschrijf je jouw eigen onlineleven en wat ermee moet gebeuren als je dood bent. Je wijst dan een vertrouwenspersoon aan die jouw digitale erfenis afwikkelt naar jouw wensen. Juridisch wordt deze vertrouwenspersoon een executeur genoemd. Om jouw wensen uit te voeren zijn natuurlijk ook inlogcodes, wachtwoorden en gebruikersnamen nodig. Hiervan kan een lijstje gemaakt worden. Je kunt dit lijstje eventueel aan het testament vast laten maken, maar omdat het nogal eens kan wijzigen is het beter het zelf goed te bewaren.

In het testament kunnen aanwijzingen staan waar deze lijst en de digitale bezittingen te vinden zijn, bijvoorbeeld in welke onlinekluis of app. Verder kan worden aangegeven dat socialemediaprofielen verwijderd moeten worden of in de herdenkingsstatus moeten worden gezet. Wat wil je met whatsappberichten? Wissen? Schrijf dat dan gewoon op. Ook kun je aangeven hoe er toegang is te krijgen tot foto's en andere persoonlijke zaken die digitaal zijn. Ook kun je de vertrouwenspersoon opdracht geven accounts bij onlinebezorgdiensten en dergelijke te verwijderen zodat de digitale identiteit niet misbruikt kan worden.

Kortom, als je jouw digitale erfenis wilt regelen, denk er dan goed over na en leg het vervolgens goed vast.