Afbeelding
Foto: Wim Egas

Frecious maakt groentesappen én groenterepen van de pulp die overblijft

Een snackreep gemaakt van groentepulp. Is dat nou lekker? Menigeen vindt van wel. Bij Frecious maken ze die repen van de groentepulp die overblijft na het maken van supergezonde groentesapjes.

Bij het slowjuicen van hun groentesappen blijft er bij het Weesper bedrijf Frecious altijd afval in de vorm van groentepulp over. Zonde, vinden ze. Een groot deel wordt al gebruikt voor het produceren van biogas, maar die laatste 5 procent, daar wilden ze ook wat mee. Sinds een jaar is er de snackreep. En de volgende groentepulptoepassing is ook al in de maak.

Slow juices

Frecious maakt supergezonde groentesappen, ofwel slow juices. Dat begon in 2011 aan de keukentafel bij oprichter Murk, maar al snel werd de vraag naar de gezonde groentesappen zo groot dat er verhuisd moest worden naar een bedrijfspand. Eerst in Naarden en sinds 2015 wordt er in Weesp aan de Flevolaan geslowjuiced met een schroefpers, waarna de sappen snel worden ingevroren en overal in Nederland en Vlaanderen geleverd. "Ook niet-gezondheidsfreaks staan steeds meer open voor de gezondheidsvoordelen van de groentesappen", aldus Jekel.

Gezonde snackrepen

Naast de tarwegrassapjes is ook net een lading healthbars ingepakt. Deze gezonde snackrepen zijn gemaakt op basis van de groentepulp die overblijft na het persen van de sappen. 95 procent daarvan wordt opgehaald en gebruikt voor biogas. Voor de mensen van Frecious was het een uitdaging om ook die laatste 5 procent te gebruiken. Odai Abood, een statushouder uit Syrië die een jaar of twee geleden aan de slag ging bij Frecious, bleek een goed idee te hebben: maak er repen van. "In Syrië was Abood kok en hij zag wel mogelijkheden."

Twee lekkere repen

Abood experimenteerde met vier soorten pulp en met de combinatie met andere smaken fruit, noten en zaden. Die experimenten werden steeds geproefd, want het moet naast gezond ook lekker zijn. Twee van de vier smaken snackrepen die Abood bedacht heeft, hebben de eindstreep gehaald: een reep op basis van wortelpulp en één op basis van bietenpulp.
Ook leuk: om kinderen aan de drinkbare groenten te krijgen heeft Frecious een serie Young. "Voor die sapjes nodigen we regelmatig kinderen uit om te komen proeven. En ja, die vinden de sapjes over het algemeen lekker."