Afbeelding
Foto: André Verheul

Plan woningen Nijverheidslaan haalt de finish

Terwijl de ondernemers aan de Rijnkade het voor elkaar hebben gekregen om de plannen voor woningbouw te verijdelen (zie hiernaast), komen er wél 125 woningen aan de Nijverheidslaan op de zogeheten Achmealocatie, dus te midden van bedrijven. Verzet van enkele ondernemers heeft niet mogen baten. Deze nieuwe wijk gaat De Weesperwerf heten.

De eigenaren van Bos Kraanverhuur, Smit & Zoon, De Groot Luchtkanalen, Kadant Johnson Europe, De Bruyn Watersport, Karwei Weesp, Car Casting, ONJ Yachting en Hollands Glorie hebben zelfs de maatschap voor Ruimtelijke Ordening (mRO) opgericht om de bouwpannen tegen te houden.

Hun bezwaar komt erop neer dat bedrijven en woningen op zo'n klein oppervlak niet samengaan. "Wij zien onze bedrijfsbelangen ernstig bedreigd door de beoogde woningbouwplannen/transformatie. Sterker nog: wij hebben het gevoel dat ons voortbestaan aan de Nijverheidslaan in gevaar is en er voor ons geen toekomst is in de gemeente Weesp", beargumenteerden ze op 19 september in een brandbrief. Ook de IVW mengde zich in de discussie als belangenbehartiger van de ondernemers.

Niet gehonoreerd

Maar de bezwaren zijn niet gehonoreerd. Het woningbouwbelang weegt zwaarder dan het bedrijvenbelang en bovendien hebben de bedrijven volgens de gemeente niet hard kunnen maken dat er wel degelijk bedrijven zich hier hadden willen vestigen. Verder laat de gemeente weten dat er allerlei maatregelen worden genomen om eventuele verkeers- en geluidsoverlast tegen te gaan. Om de ondernemers enigszins tegemoet te komen, zijn er uit het oorspronkelijke plan 25 woningen geschrapt, waardoor er nu 125 overblijven. Het merendeel daarvan zijn appartementen en studio's voor huishoudens van één en twee personen.