Het Pippi Langkoushuis is ontdaan van houtrot en wordt nog geschilderd.
Het Pippi Langkoushuis is ontdaan van houtrot en wordt nog geschilderd. Foto: Ingrid Voet

Er zijn plannen voor een restaurant, een buitenbar en een aanlegsteiger

Het karakteristieke houten pand, dat voor de verbreding van de A1 werd verplaatst naar de andere kant van de Vecht, krijgt een nieuwe bestemming.

MUIDEN Nog voor het einde van dit jaar openen de deuren van een restaurant in het Pippi Langkoushuis aan de Vecht. Er komen naast het restaurant ook vergaderruimten en een buitenbar in de bunkers naast het huis.

Het karakteristieke houten pand op de grens van Muiden en Weesp heet eigenlijk De Vechthoeve, maar iedereen kent het als het Pippi Langkoushuis. Al drie jaar geleden werd bekend dat eigenaar KNSF Vastgoed een restaurant in het pand wilde openen. Er moet nog wel wat gebeuren, maar als het helemaal klaar is, komt het restaurant er inderdaad. Tot eind 2013 stond het huis een stukje verderop langs de Vecht. Voor de verbreding van de A1 werd het pand, dat stamt uit 1899, in zijn geheel opgetild en over de Vecht 300 meter richting Weesp verplaatst, vlak bij zorgboerderij Hoogerlust. Het hele complex rond Hoogerlust werd aangekocht door KNSF Vastgoed, dat ook de nieuwe wijk De Krijgsman bouwt. "Het Pippi Langkoushuis wordt het gezicht van het landgoed, maar er gebeurt nog veel meer", vertelt ontwikkelaar Marcus Wieringa van KNSF Vastgoed. Bij de zorgboerderij van André van der Galiën en Marijke Schwirtz is inmiddels een rondeel gebouwd waarin de boerderijwinkel en vergaderruimte te vinden zijn.

Zorgboerderij

Op de zorgboerderij wordt nu iedere week voor ongeveer 63 mensen met een zorgindicatie dagbesteding geboden. "Wij gaan de faciliteiten op de boerderij nog uitbreiden, waardoor er in de toekomst ruimte komt voor meer zorgcliënten." Het is de bedoeling dat er dan ook nog meer verschillende activiteiten kunnen worden aangeboden op de zorgboerderij. Dat plan is voor de wat langere termijn, net als een uitbreiding van de boerenlandwinkel. Op de plek naast het Pippi Langkoushuis waar twee grote schuren stonden, komen twee boerderijgebouwen met ieder 20 woonzorgeenheden. Wieringa: "Die woningen zijn bestemd voor mensen met dementie die 24 uur per dag zorg nodig hebben. In ieder gebouw komt bovendien een bedrijfswoning voor een echtpaar dat de bewoners begeleidt. We werken voor dit project samen met ontwikkelaar NBB en Wonen bij September." In 2020 kunnen de eerste bewoners hier gaan wonen, is op de website van de organisatie te lezen.

Rond het Pippi Langkoushuis bleef het lange tijd stil. Maar de afgelopen tijd is ook hier al het nodige werk verricht. Wieringa: "Tegen het huis was een schuur gebouwd. Toen het gebouw verplaatst werd, is die afgebroken, maar de spanten en dakpannen zijn bewaard. Wij willen die schuur er weer aanbouwen met de oorspronkelijke materialen om ruimte te maken voor het restaurant. We hebben hiervoor al een plan, maar dat moet nog worden goedgekeurd door de monumenten- en welstandscommissie van de gemeente. Voor het huis zelf hebben we de plannen al afgestemd. Binnen is de verwarmingsinstallatie vervangen en voorbereid op het restaurant dat er komt. Bij al het werk willen we de authenticiteit van het pand behouden." Als het aan Wieringa ligt, gaat het etablissement nog voor het einde van dit jaar open. In de bunkers komt een buitenbar, er zijn plannen voor een aanlegsteiger en de kazemat krijgt een educatief tintje met informatie over de Stelling van Amsterdam en de Hollandse Waterlinie waar het Pippi Langkoushuis deel van uitmaakte.

Een aantal plannen moet nog goedgekeurd worden door de gemeente