Cursus om BuurtAED te bedienen

GOOISE MEREN De BuurtAED's komen op steeds meer plekken in Gooise Meren te hangen. Op die manier wordt de kans om iemand te helpen met een hartstilstand veel groter. Om de AED goed te kunnen hanteren is een cursus reanimatie erg aan te bevelen. Afgelopen week kon een grote groep inwoners van Gooise Meren deze vaardigheden opdoen.

Eric Herber, is een van de aanjagers van de BuurtAED. In zijn wijk hangen nu twee van deze apparaten. Eric kwam in contact met zijn buurman Maarten die deze actie van harte ondersteunde en via zijn bedrijf G4S de cursus betaalde. "Dankzij het buurtplatform konden we afgelopen week terecht in de SCAN in Naarden. In die zaal kreeg ik samen met dertien andere cursisten alle uitleg. De deelnemers kwamen uit Naarden, Muiden én Muiderberg. We weten nu hoe we veilig moeten handelen en dat is heel fijn. We zien op steeds meer plekken AED's verschijnen en dat is een mooie ontwikkeling. Zo is er ook weer een initiatief voor crowdfunding in Muiderberg begonnen."

De gemeente praat vanavond (woensdag) over hoe ze de BuurtAED's willen ondersteunen. Zo wordt besproken of de gemeente voortrekker moet zijn om een dekkend AED-netwerk te realiseren en of er ook geld uitgetrokken moet worden om dit voor elkaar te krijgen. Herber: "Het zou heel fijn zijn als de gemeente direct bij een crowdfundingactie zegt: wij doen mee voor 250 euro. Dat doet Philips ook: bij de start geven ze 30 procent van het benodigde bedrag. Dat is een heel fijn begin. Nu is het nog zo dat de gemeente alleen de laatste 250 euro schenkt als je het zelf niet redt. Ik zeg: draai dat om, want lukt de actie niet dan wordt het geld weer teruggestort."