Sommige woningen kijken uit over het IJmeer.
Sommige woningen kijken uit over het IJmeer.

Contouren van nieuwbouwwijk De Krijgsman vanuit de lucht goed te zien

De Krijgsman wordt een dorp in het klein, met allerlei faciliteiten zoals een zorgcentrum, supermarkt, integraal kindcentrum en restaurantjes.

MUIDEN De woningen op het terrein van de voormalige kruitfabriek worden nu in rap tempo opgeleverd. GJ Schultz vloog op hoogte boven de wijk en maakte deze prachtige foto's.

Op de Krijgsman wonen nu zo'n zestig gezinnen en stellen. De in totaal 1.300 woningen, die op dit nieuwe stukje Muiden komen te staan, betekenen minimaal een verdubbeling van het aantal huidige inwoners, dat rond de 3.500 ligt. Het wordt dan ook een dorp in het klein. Met een integraal kindcentrum, zorgcentrum, restaurantjes en inmiddels is ook bekend dat de bewoners hun 'eigen' Albert Heijn krijgen. Als alles volgens planning verloopt, is de wijk rond 2022 klaar. Marcus Wieringa, projectleider De Krijgsman Muiden, vertelt dat er nu zo'n 250 woningen zijn verkocht, waarvan er 140 zijn opgeleverd en zestig bewoond. Wieringa noemt de eerste bewoners van de wijk 'de pioniers' van De Krijgsman. Ze wonen er als eersten, maar moeten soms ook wel wat doorstaan. Door de inrichting van het openbare terrein in combinatie met de vele regen van de afgelopen tijd was er wel wat overlast, bekent hij. "Maar we proberen het zo aangenaam mogelijk te maken." Zo was er afgelopen week een nieuwjaarsborrel voor bewoners en kopers. Afgelopen weekend was er ook een open dag waar de plannen voor het voormalige Kruitbos werden gepresenteerd. Dit gebied beslaat zo'n 75 procent van het hele terrein.

Het inwoneraantal van Muiden neemt flink toe door De Krijgsman.
De Westbatterij krijgt een nieuwe bestemming.