Appartement voor je
studerende kind cs

December is voor sommigen de maand van het alsnog, soms halsoverkop, verlagen van je Box 3. Mede ingegeven door de lage rente worden er variaties bedacht om het Box 3-vermogen te verlagen. Zo wordt soms een zogenoemde 'spaar-bv' opgericht of alsnog vastgoed aangekocht. Aankoop van vastgoed kan een goed idee zijn omdat de Box 3-inkomsten in beginsel niet worden belast. Het kan een nog beter idee zijn als je kind gaat studeren en een paar vrienden of vriendinnen heeft die ook op zoek zijn naar woonruimte. Vaak wordt er gekeken naar een ruim appartement dat zich goed leent voor meer bewoners. Maar pas op bij een appartement, want de akte van splitsing kan weleens roet in het eten gooien.

Een appartement (beter gezegd: appartementsrecht) ontstaat door een notariƫle akte van splitsing in welke een gebouw virtueel/juridisch wordt onderverdeeld in afzonderlijke ruimten. Die afzonderlijke ruimten noemen we dan de appartementsrechten. In de akte van splitsing wordt ook een reglement van splitsing vastgelegd. Dat reglement is als het ware het spoorboekje tussen de verschillende eigenaren. Tenslotte is er gemeenschappelijk eigendom naast het uitsluitend gebruiksrecht, dus dient er een goede regeling te zijn.

In de akte van splitsing wordt dus onder meer beschreven wie wat betaalt, hoe je je hebt te gedragen in het gebouw en de regels van de vereniging van eigenaars. Doorgaans wordt in de akte verwezen naar een zeer uitgebreid 'modelreglement'. In het reglement wordt ook aandacht besteed aan het verhuren van het appartement. Vaak is een verbod opgenomen voor verhuring als pension en/of kamerverhuur, airbnb en dergelijke.

Voordat de studievrienden een aanbod krijgen voor huur, is het zaak om de splitsingsakte heel goed uit te pluizen of de verhuring wel mogelijk is. Zo is er recent een uitspraak van de rechter geweest in een zaak waarin een andere eigenaar bezwaar had gemaakt tegen de verhuring aan studievrienden. Omdat in het reglement was aangegeven dat 'bed and breakfast' mede was begrepen onder een verboden kamerverhuurbedrijf, gaf volgens de rechter de doorslag dat in dit geval geen sprake was van verboden verhuring van kamers.

In dit geval kwamen de beduusde ouders er dus goed vanaf, maar in eerdere uitspraken is ook wel anders beslist, mede aan de hand van de tekst van de splitsingsakte en het gemeentelijk bestemmingsplan.

Kortom, bij de koop van een appartement is het altijd cruciaal alle VVE-stukken goed door te nemen en bij de aankoop van een appartement voor een studerend kind en zijn/haar vrienden of vriendinnen is dus extra aandacht nodig.