Hier komt het nieuwe, nog naamloze, bedrijventerrein van Weesp.
Hier komt het nieuwe, nog naamloze, bedrijventerrein van Weesp. Foto:

Extra lucht voor
(groene) bedrijven

In de laatste editie van vorig jaar maakte makelaar Ingrid Kikkert zich zorgen over het feit dat er steeds meer bedrijventerrein verloren gaat of dreigt te gaan. Nu kunnen we melden dat er een nieuw bedrijventerrein bij komt en op een A1-locatie bovendien: bij de Weesperbrug aan de Gooilandseweg.

"In Weesp zoeken meerdere bedrijven naar ruimte om te groeien, maar er is veel te weinig aanbod aan goede locaties. Dit heeft er al toe geleid dat een bedrijf als Eurosort is verhuisd naar 's-Graveland en dat op dit moment grote groeiende bedrijven genoodzaakt zijn om zich buiten Weesp te gaan vestigen. Zij doen dat met gepaste tegenzin."

Dit zei makelaar Ingrid Kikkert van Van Lonkhuizen Makelaars in Weesp in de vorige editie. Van het bericht droop af dat ze zich daar zorgen over maakt. Uit haar verhaal komt verder naar voren dat ze zich zorgen maakt dat er aan de bedrijventerreinen wordt geknabbeld. Voorbeelden zijn kantoren aan de Amstellandlaan (dit worden appartementen) en een stuk grond aan de Nijverheidslaan waar eveneens woningen komen.

Nieuw bedrijventerrein

Inmiddels zijn we een maand verder en ziet de wereld er niet helemaal anders, maar toch wel een stuk zonniger uit. Er komt namelijk een compleet nieuw bedrijventerrein aan de Verlengde Rijnkade, op het terrein waar voorheen Boehringer Ingelheim zat. Cees van Vliet gaat hier een bedrijventerrein realiseren met 'groen' en 'duurzaam' als kernwoorden en het eerste bedrijf, ALLSAFE, heeft zijn handtekening reeds gezet. Andere bedrijven zullen ongetwijfeld volgen.

Het Groene Kwartier

Het plan is nog vers en voor het terrein is nog niet eens een naam. Maar Cees van Vliet tovert een map tevoorschijn waar de naam 'Het Groene Kwartier' op staat. Dat is de werktitel van het spiksplinternieuwe bedrijvenpark in wording met een oppervlakte van ruim drie hectare.

Ongekende mogelijkheden

Het terrein biedt in principe onbegrensde mogelijkheden omdat het een zogenoemd welstandsvrij terrein is. Dit houdt in dat je mag bouwen wat je wilt, zolang het maar past binnen de richtlijnen die vastgesteld zijn door de gemeente. "Deze richtlijnen zijn voor Abbott flexibel vastgesteld, want hier mogen bedrijven komen met de zwaarste milieuvergunning", legt Van Vliet uit.

Duurzaam

Maar Weesp kan gerust zijn, want Van Vliet is niet uit op snel gewin en heeft een heldere visie voor de grond. "Wij willen een duurzaam bedrijventerrein, waar mogelijk met groene gevels en ook met het nodige groen tussen de bedrijven. De bedrijven die hier komen moeten deze visie onderschrijven", legt hij helder op tafel wat het gaat worden.

Verbazing

Van Vliet kon de grond eind 2017 tot zijn eigen verbazing kopen. Hij woont en werkt er al jaren tegenover en zag natuurlijk wel de potentie, maar dat hij het ooit zou kunnen kopen, daar had hij geen idee van. Hier zat immers jarenlang de 'medicijnfabriek voor dieren' Boehringer Ingelheim. Dat sloot als gevolg van een aantal overnames begin 2017 echter plotseling de deuren en dat bood kansen. Van Vliet dook er niet meteen op, maar toen hij na geruime tijd begreep dat de grond plus opstallen nog steeds in de verkoop stonden, ging hij tot actie over. Maar niet voordat hij bij Abbott langsging. Hij legt uit: "Het terrein grenst direct aan dat van Abbott. Voordat ik het aankocht, ben ik daarom eerst gaan praten met Abbott. Dat is immers de buurman - en ik heb goede connecties met Abbott - en ik wilde weten of zij het wilden kopen en zo niet, of mijn ideeën daar goed zouden vallen. Anders zouden wij er niet aan beginnen."

Geen belangstelling

Abbotthhad geen belangstelling en had geen problemen met de ideeën van Van Vliet, waarna de koop werd gesloten. In maart vorig jaar volgde vervolgens een veiling van alle meer dan 1500 roerende goederen. Wat rest zijn de grond en gebouwen, waarvan een aantal prooi wordt van de sloophamers. "We kunnen ze allemaal plat gooien, maar dat gaat niet gebeuren", zegt Van Vliet. "Ook weer in het kader van de duurzaamheidsgedachte zijn we eerst gaan kijken welke gebouwen wel en welke geen toekomst hebben. De conclusie is dat alleen het hoofdgebouw en het magazijn van Boehringer een nieuwe functie kunnen krijgen. De rest is te slecht en wordt gesloopt."
Het is nog niet duidelijk wat er in het voormalige hoofdgebouw van Boehringer komt, net zoals niet helder is welke bedrijven er verder komen. "Alleen dus dat het er duurzaam en zo groen mogelijk wordt. Bedrijven moeten hun energie opwekken met zonnepanelen en zo veel mogelijk gasloos bouwen", aldus Van Vliet

ALLSAFE

De komst van één bedrijf is echter al wel zeker. Dé blikvanger op het nieuwe terrein wordt het bedrijf dat je direct vanaf de Weesperbrug ziet en hier komt dit jaar al het nieuwe hoofdkantoor van ALLSAFE. ALLSAFE is een snelgroeiend bedrijf voor opslagruimte met nu nog het hoofdkantoor in 's-Graveland. Dit jaar nog moet de verhuizing naar Weesp plaatsvinden.
Directeur Eric Stubbé is laaiend enthousiast over de nieuwe locatie, zo liet hij via LinkedIn weten. Onlangs hief hij samen met zijn medewerkers én burgemeester Van Bochove het glas op de plek waar hij mogelijk al dit jaar zal werken.
In totaal beslaat het nieuwe onderkomen 17.000 m2 voor het hoofdkantoor, een mini-opslag en, als nieuwe activiteit, een aantal zogenoemde 'enginerooms'. Dit worden ruimtes waar autoliefhebbers hun mooiste auto's kunnen stallen. Opvallend detail: het is de bedoeling dat deze auto's vanaf de straat zichtbaar worden, zodat er vanuit Amsterdam in Weesp meteen ook wat te zien is.