Afbeelding
Foto: Blauwhoed

'Woningbouw aan
Nijverheidslaan zeker geen gelopen koers'

De ondernemers aan de Nijverheidslaan die zich grote zorgen maken over het plan om hier woningen te bouwen, wachten nu het voorstel tot wijziging van het bestemmingsplan af. Als daar gaten in zitten en er mogelijkheden zijn om het plan tegen te houden, dan zullen zij dat niet nalaten. "Dit is nog zeker geen gelopen koers."

Dit zegt Han van Veldhuizen van het stedenbouwkundig adviesbureau mRO, dat in de arm is genomen door de directeuren/eigenaar van Bos Kraanverhuur, Smit & Zoon, De Groot Luchtkanalen, Kadant Johnson Europe, De Bruyn Watersport, Karwei Weesp, Car Casting, ONJ Yachting en Hollands Glorie. Deze bedrijven zijn mordicus tegen het woningbouwplan Weesperwerf, aangezien ze bang zijn dat de combinatie woningen-bedrijven uiteindelijk de bedrijven ernstig zal schaden.

Procedure afwachten

Het besluit om op het reeds jaren braakliggende terrein aan de Nijverheidslaan rond 125 woningen te bouwen, is de ondernemers rauw op het dak gevallen. Wat nu rest, meent hun adviseur Van Veldhuizen, is de verdere procedure afwachten en meteen reageren als de mogelijkheid zich aandient.

Tegenhouden

Van Veldhuizen heeft vaker met dit bijltje gehakt en weet uit ervaring dat er nog mogelijkheden zijn om het plan tegen te houden. "Wat wij tot nu hebben gezien van het bestemmingsplan is dat de woningbouw uiteindelijk ten koste gaat van de bedrijven die daar zijn. Het is een beetje afhankelijk van hoe het bestemmingsplan eruit gaat zien, maar er is een grote kans dat wij daarop zullen reageren."
Het woningbouwplan wordt op aangeven van de gemeenteraad aangepast, maar dat is zeker nog niet voldoende. "Op bepaalde plekken is er wat meer afstand tot de weg, maar dat neemt de essentie van onze bezwaren niet weg", zegt hij.

Niet dit jaar

Van Veldhuizen verwacht dat er nu eerst een ontwerpbestemmingsplan komt waarop geschoten kan worden. "Dat zal nog dit voorjaar komen, verwacht ik. Daarna moet de gemeenteraad besluiten hoe het bestemmingsplan eruit gaat zien en dan moet dat worden vastgesteld. Dat zijn procedures die minimaal een half jaar en in de meeste gevallen zomaar een jaar duren. De ervaring leert dat daar, als er woningbouw komt, niet dit jaar mee wordt begonnen."