Afbeelding
Foto: Marieke van Veen

Nieuwe impuls binnenstad

De gemeente gaat met onder andere ondernemers overleggen welke richting het op moet met de binnenstad. Een van de vragen die beantwoord moeten worden is 'Wat maakt de binnenstad van Weesp onderscheidend van centrumgebieden in de regio?'

Dit staat in een aanvalsplan richting een Integraal Binnenstadsplan Weesp waar de gemeente nu aan werkt. Erg veel vaart zit er nog niet in overigens, want het eerste rondetafelgesprek vond plaats op 6 maart vorig jaar en pas op 21 december werd daar verslag van gedaan. Maar nu wil de gemeente doorpakken, want op 22 januari vond een bijeenkomst plaats waar iedereen zijn zegje kon doen.

Doelstelling

De doelstelling is als volgt omschreven: 'De doelstelling van de opgave is om helder te krijgen in welke richting de binnenstad van Weesp zich wil ontwikkelen (ambitie) en voor welke doelgroepen, om van daaruit een vertaling te maken naar concrete ontwikkelkansen met een brede, integrale insteek (aandacht voor levendigheid én leefbaarheid)'.
De gemeente Weesp heeft inmiddels op basis van een plan van aanpak vanuit de provincie een bijdrage ontvangen om de binnenstad van Weesp een impuls te geven en dit jaar moeten de piketpaaltjes worden geslagen.

Vragen

Naast de vraag hoe de binnenstad aantrekkelijker kan worden, zijn andere vragen gedefinieerd, te weten:
- Wie zijn de bestaande bezoekersgroepen in de binnenstad van Weesp? Waar komen zij vandaan, wat is hun bezoekfrequentie, verblijfsduur en profiel?
- Wat zijn de (on)mogelijkheden in de ontwikkeling van branches en sectoren?
- Welk streefbeeld in identiteit en profilering wordt er voor de binnenstad van Weesp nagestreefd en hoe kan Weesp zich onderscheidend profileren ten opzichte van concurrenten?
- Welke bezoekersgroepen hebben de grootste potentie voor de Weesper binnenstad?
- Welke strategische kansen zijn er om tot dit streefbeeld te komen?
- Welke acties, maatregelen en instrumenten kunnen worden ingezet om de strategische kansen te verzilveren?
- Hoe kan dit worden opgepakt, welke partijen zijn hierbij betrokken, welke kosten zijn hier (globaal) mee gemoeid en op welke wijze wordt samengewerkt om het streefbeeld te bereiken?