Afbeelding

Boete voor vergeten
pensioenuitkering

De meeste werknemers in Nederland kijken reikhalzend uit naar hun pensioen. Hier hebben ze hun hele leven voor gewerkt en nu is het tijd voor het grote genieten. De directeur-grootaandeelhouder (DGA) is ook gewoon een werknemer, maar op het gebied van pensioen wel een hele bijzondere. Het komt namelijk met grote regelmaat voor dat de DGA vergeet om met pensioen te gaan. De financiƫle gevolgen hiervan kunnen enorm zijn.

Eerst maar even kijken naar het fenomeen 'vergeten'. De gewone werknemer ontvangt van de pensioenuitvoerder op diverse momenten informatie over zijn pensioenregeling. Het gaat dan om de startbrief, het jaarlijkse uniforme pensioenoverzicht en de voorgeschreven informatie bij pensionering. De kans dat de werknemer dus vergeet om met pensioen te gaan is, mede gelet op het pensioenregister, redelijk klein.

Een DGA die zijn pensioen opbouwt binnen de eigen onderneming ontvangt al deze informatie (doorgaans) niet. Zijn pensioen is voor hem (of haar) vaak niet meer dan een verplichting op de balans. Kans is groot dat de jaarrekening niet eens weergeeft welke pensioenaanspraak er precies is en wanneer deze moet ingaan. Daarnaast kan de financiƫle situatie van de onderneming nog weleens een rol spelen.

Zo blijkt ook uit een recente uitspraak. Daarin was een DGA van mening dat zijn onderneming onvoldoende geld had om zijn pensioen uit te keren en besloot daarom niets te doen. De belastinginspecteur bestrafte het 'niets doen' in eerste instantie met een lage straf. De DGA hoefde slechts belasting te betalen over het niet uitgekeerde pensioen. Op dat moment beging hij echter zijn tweede fout. Hij ging in hoger beroep. In hoger beroep veroordeelde de rechter hem namelijk tot een veel zwaardere straf: 72% belastingheffing over de totale waarde van het pensioen.

De rechter oordeelde dat het simpelweg niet uitkeren van pensioen op hetzelfde neerkomt als het afzien van pensioen. Daarbij maakt het niet uit of de DGA daar iets voor 'doet' of juist 'laat'. De mening van de rechter is, in cassatie, door de advocaat-generaal bevestigd. De wet is namelijk geschreven met het doel misbruik van de omkeerregeling te voorkomen: als je pensioenpremie in het verleden afgetrokken hebt, moet je over de uitkeringen belasting betalen.

Bovenstaande maakt nog maar weer eens duidelijk dat pensioen in eigen beheer geen gratis aftrekpost is. Wie A zegt, moet ook B zeggen. Heb je de pensioengerechtigde leeftijd bijna bereikt? Let er dan op dat je je pensioen en andere oudedagsvoorzieningen ook daadwerkelijk in laat gaan.