Afbeelding
Foto: Marieke van Veen

Een vitalere binnenstad a.u.b.

Wethouder Heijstee-Bolt is druk, druk, druk. Onlangs kwamen burgers en ondernemers bij elkaar om te praten over de kansen voor toerisme en recreatie en inmiddels heeft ze ook geïnventariseerd hoe volgens de Weespers de binnenstad vitaler kan worden.

Onlangs was er een bijeenkomst over de toekomst van de binnenstad waar de aanwezigen zich konden uitspreken over een aantal issues. Representatief zijn de uitkomsten niet, want er kwamen slechts zestien Weespers opdraven, onder wie een handjevol ondernemers. Dus is de vraag: hoe zwaar moet je aan de uitkomsten van de bliksemenquête tillen? Aan de andere kant: een mening die door slechts enkelingen wordt gedragen is beter dan tasten in het duister. De meningen worden daarom meegenomen in de verdere uitwerking van een plan om de binnenstad op te kalefateren, laat de gemeente weten. Maar wat zijn die meningen? We zetten er een aantal op een rij:

- De aanwezigen zijn erg positief over de kleinschaligheid en de uitstraling van Weesp.
- Parkeren (zowel de parkeertarieven als de parkeerdruk) is het grootste minpunt van Weesp. Vooral op maandag is de parkeerdruk groot in verband met het opbouwen van de weekmarkt.
- Voor het winkelaanbod moet goed gekeken worden aan welke branches behoefte is.
- Momenteel is er geen goede optie tot funshoppen.
- De meeste aanwezigen vinden het aandeel van horeca en terrassen in de binnenstad meer dan voldoende.
- Anderzijds geeft een derde aan dat juist de horeca en terrassen Weesp aantrekkelijk maken, voor zowel bewoners als toeristen. Deze groep zou dan ook graag een meer divers aanbod aan horeca in de binnenstad zien.
- De binnenstad van Weesp werd door twee op de drie deelnemers nog niet klaar bevonden voor de toekomstige bewoners van Weespersluis. De verwachting is dat deze bewoners meer gefocust zullen zijn op Amsterdam en daarom niet frequent de binnenstad van Weesp zullen bezoeken. Anderzijds zouden met gerichte acties de toekomstige bewoners ook naar de binnenstad getrokken kunnen worden. Zeker een onderwerp om verder uit te werken, want de binnenstad kan het extra consumentenpotentieel wel gebruiken voor vitaliteit en levendigheid.
- Autovrij zien de deelnemers niet zitten, autoluw wel. Dit sluit ook aan bij het gemeentelijke beleid. Scheiding van bezoekers en bewoners is daarbij prioriteit. En vrachtverkeer zou geweerd moeten worden in de binnenstad.