Op deze plek aan de Nijverheidslaan zijn woningen gepland, waar bedrijfsmakelaar Ingrid Kikkert liever had gezien.
Op deze plek aan de Nijverheidslaan zijn woningen gepland, waar bedrijfsmakelaar Ingrid Kikkert liever had gezien. Foto: B2B Weesp

Wordt Weesp een mkb-stad?

In dertig jaar tijd is stoffengroothandel Knipidee International zo gegroeid dat het niet meer in Weesp past. Naar aanleiding van het vertrek van dit mooie bedrijf uit Weesp stelt het stadsbestuur de vraag: hoever moeten we als gemeente gaan om dit soort grote jongens te behouden?

Voor de zeven miljoen strekkende meter stof die het bedrijf Knipidee International op voorraad heeft liggen, is de grote hal aan de Flevolaan al lang niet meer voldoende. Op 18 locaties huurt Knipidee ruimte bij. Dat is structureel inefficiënt en dus zocht het bedrijf naar ruimte voor uitbreiding. Dat gaat lukken, maar niet in Weesp: het bedrijf verhuist naar Almere.

Toekomstvisie

Voor EZ-wethouder Astrid Heijstee is dit het signaal om de zaken eens helder op een rijtje te gaan zetten. Ze kondigde aan samen met het bedrijfsleven op zoek te willen naar een toekomstvisie voor de bedrijventerreinen. "Dat moet niet alleen een ruimtelijke visie zijn, maar ook antwoord geven op de vraag: wat voor soort bedrijventerrein wil je zijn?"
Dit zorgt ervoor dat er een beeld ontstaat over wat voor een bedrijvenstad Weesp is. En dat helpt weer om nieuwe bedrijven aan te trekken; bedrijven die zelf op Weesp afkomen óf die je actief benadert omdat ze goed in dat profiel passen. Heijstee: "In Weesp zijn er veel midden- en kleinbedrijven met maximaal 250 werknemers. Sommige groeien en willen uitbreiden, maar dat is in Weesp niet altijd mogelijk. Misschien moet je zeggen: wij worden vooral die mkb-stad en dat faciliteren we, maar voor hele grote bedrijven is er niet zo veel ruimte in Weesp."

Verstandig

Ingrid Kikkert van bedrijfsmakelaar Van Lonkhuizen en bestuurslid van bedrijvenvereniging IVW, kan de gedachte van Heijstee wel volgen. "Je richten op mkb is verstandiger dan op grote distributiebedrijven. Voor hallen van 20.000 vierkante meter is in Weesp niet of nauwelijks plek. Bovendien: een grote distributiehal levert naar verhouding niet altijd veel werkgelegenheid op."

Belangrijk voor een vitaal bedrijventerrein is ruimte voor nieuwbouw, stelt Kikkert. Die ruimte is er niet of nauwelijks. Het opknappen of ombouwen van leegstaande panden is vaak te kostbaar. Kikkert is daarom niet blij met de woningbouwplannen aan de Nijverheidslaan. Het ruime braakliggende perceel tegenover de Volvo-dealer is volgens haar een van de zeldzame plekken waar het bedrijfsleven nog kan bouwen. Misschien ontstaan er langs de nieuwe ontsluitingsweg naar de A1 nog wat mogelijkheden, maar veel meer ruimte om nieuw bedrijventerrein aan te planten heeft Weesp niet.