Toekomstvisie

Er komt een toekomstvisie op het bedrijfsleven in Weesp. De gemeente werkt hieraan onder aanvoering van de hyperactieve wethouder Astrid Heijstee, die onder meer ook werkt aan een visie op toerisme en recreatie en op de binnenstad. Ergens dit jaar komen er nota's op tafel en dan wordt duidelijk waar het op deze terreinen -domeinen worden dat in ambtelijk jargon genoemd - gaat gebeuren.
Voor wat betreft de toekomstvisie over het bedrijfsleven in Weesp geeft ze alvast een schot voor de boeg. Ze vraagt zich af of Weesp zich nog wel moet richten op grote bedrijven, want daarvoor is Weesp wellicht te klein (zie het artikel op pagina 7). Ze zegt onder meer: "In Weesp zijn er veel midden- en kleinbedrijven met maximaal 250 werknemers. Sommige groeien en willen uitbreiden, maar dat is in Weesp niet altijd mogelijk. Misschien moet je zeggen: wij worden vooral die mkb-stad."
Hier valt wat voor te zeggen. Een groot bedrijf binnen de gemeentegrenzen is prachtig, maar wat als die 'grote jongen' opeens opstapt? Wat als de directie van Denso in Japan opeens besluit dat het centrum van het land toch een betere plek is? Dan ontstaat er wel meteen een heel groot gat op het bedrijventerrein. Startende ondernemers faciliteren om een bedrijf op te zetten bijvoorbeeld met een bedrijfsverzamelgebouw, ze pamperen in de hoop dat ze groter eventuele uitzwaaien: dat is niet zo'n gek beleid. En komt er eens een groot bedrijf langs dat het oog op Weesp laat vallen, dan zijn de deuren natuurlijk niet gesloten. Want alles voor de werkgelegenheid, nu en in de toekomst.

Hans Peijs,
B2B Weesp