Afbeelding
Foto:

'Waarom ritsen we wanden niet aan elkaar?'

Made in Weesp is een nieuwe rubriek in B2B Weesp en gaat over producten en diensten die in Weesp ontwikkeld zijn. Sasja Fransen trapt af met de Ritswand™. Dit is een circulair vrijstaand wandsysteem dat zonder gereedschap en boren in elke kantooromgeving kan worden geplaatst.

Het zit Sasja Fransen, eigenaar van De Vest BV (systeemwanden) en Ritswand BV, momenteel niet mee. Aan het eind van afgelopen jaar zou hij met beide bedrijven verhuizen naar een nieuw onderkomen aan de Pampuslaan, maar vlak nadat alle spullen waren overgebracht werd er asbest ontdekt. "En dan moet je onmiddellijk het pand verlaten en de boel de boel laten. Gelukkig had de eigenaar van het pand nog een ander pand aan de Hogeweyselaan in de verhuur waar we tijdelijk terecht konden."
Momenteel wordt geïnventariseerd welke spullen nog bruikbaar en welke definitief moeten worden afgeschreven. Fransen hoopt dat op 1 mei alles achter de rug is en de nieuwe locatie op de visitekaartjes kan worden gedrukt.

Ritswand™

Het kost allemaal veel tijd en negatieve energie, maar gelukkig gaat het allemaal niet ten koste van de ontwikkeling van het door Fransen ontwikkelde circulaire wandsysteem Ritswand™. Dit verhaal start in 2015. Sasja: "Mijn vader Jan had decennia lang een bedrijf in systeemwanden en daar werkte ik ook, dus wij weten goed wat er te koop is in deze wereld. Op een gegeven moment had ik het idee om een nieuwe systeemwand te ontwikkelen die echt onderscheidend is van de rest. Daaruit volgde een gerichte vraag van een klant. Bij dat bedrijf vonden ze onze wanden prachtig, maar ze vonden het jammer dat, wanneer een wand op is, wordt weggegooid. Of dat niet anders kon. Toen viel alles samen."

Circulair

Hergebruik –of circulair- was de leidende vraag, maar het zou daarnaast ideaal zijn als de wand door iedereen zonder gereedschap geplaatst zou kunnen worden zonder schroeven en boren, liefst ook mooi is en dat allemaal zonder in te boeten aan de basiseisen die aan een systeemwand worden gesteld. "Want dat is het uitgangspunt: een makkelijk te plaatsen, mooie geïsoleerde wand die je in een grote ruimte aan elkaar kunt verbinden waardoor werkplekken op een prettige manier van elkaar worden scheiden", legt Fransen uit.
Sasja haalde zijn inmiddels gepensioneerde vader erbij en ze gingen schetsen. Er kwamen verschillende ideeën voorbij, maar het ene na het andere verdween in de prullenbak. Tot Sasja zijn eureka-moment had: 'Waarom gaan we de wanden niet aan elkaar ritsen?'. Sasja: "Mijn vader moest eerst lachen, maar we hebben het uitgewerkt en hebben dat idee samen met een tweede voorstel voorgelegd aan de klant. Die vond het het idee met de rits perfect omdat dit het antwoord is op alle vragen."

Uitdagingen

Zo gezegd, niet zo gedaan. Er waren namelijk nog wel wat uitdagingen. Sasja noemt er een paar: "Een tussenwand moet stabiel zijn en daarvoor hebben we speciaal rubber ontwikkeld waardoor de wand wanneer er gewicht op komt aan de vloer 'kleeft'. Daardoor staat de wand als een huis."
"Je hebt ook te maken met vloeren die niet waterpas zijn, maar je wilt natuurlijk dat de bovenkant dat wel is. Daar hebben we een oplossing voor bedacht. En we hadden een rits nodig. Ik had een bepaald idee hoe ik de rits aan het aluminium profiel wilde bevestigen en via ritsenfabrikant YKK, die de rits levert, vond ik iemand die exact kon uitvoeren wat ik wilde. Verder hadden we matrijzen nodig voor de profielen en we bedachten een goede manier om, naar wens, een wand met glas, hout of wat de wens ook is te kunnen uitvoeren. We hadden dus wel wat uitdagingen, maar we hebben ze allemaal overwonnen."

Gepatenteerd

In 2015 is het systeem gepatenteerd en in 2016 was productierijp en de eerste wanden zijn geplaatst bij de klant bij wie het allemaal begonnen is. In 2017 is even gas teruggenomen vanwege wat leverproblemen (De Vest draaide gewoon op volle toeren door), maar in 2018 is de draad weer enthousiast opgepakt en, als het aan Sasja Fransen ligt, wordt 2019 het jaar van de definitieve doorbraak. Hij zegt: "We zaten onlangs bij de twintig beste innovaties op de vastgoedvakbeurs Provada, het aantal klanten groeit en de vraag neemt met de dag toe. Niet alleen in Nederland, maar we hebben ook een agent in Duitsland en Engeland en we hebben onlangs in Shanghai voor een belangrijke klant Ritswanden neergezet in een showroom. Er is ook interesse uit de VS en in de VS en China is de Ritswand ook gepatenteerd."

Verder ontwikkeling

Inmiddels wordt gewerkt aan de verdere ontwikkeling van de Ritswand. Een voorbeeld: "We werken al heel lang samen met een zakenpartner uit Weesp die voorop loopt met led-verlichting, Holems Light. Led-verlichting is perfect toe te passen wanneer je met de wanden een af te sluiten ruimte maakt met een plafond erin."
Dat die zakenpartner uit Weesp komt, is geen toeval. Fransen verzamelt namelijk graag ondernemers uit Weesp om zich heen, omdat het nu eenmaal makkelijk werken is. Inmiddels zijn 28 toeleveranciers betrokken bij de Ritswand en ook de assemblage vindt plaats in Weesp.

Het team van Ritswand BV, met Jan Fransen staand tweede van links en Sasja zittend rechts.