Afbeelding
Foto: Christian Pfeiffer

Wel of niet meer terrassen is de vraag die moet worden beantwoord

Een dezer weken komt de gemeente met een terrassennota waarin staat waar terrassen aan moeten voldoen en, dat vooral, of erbij mogen komen. Dat is namelijk wel de insteek van de gemeente, maar centrumbewoners liggen dwars. Onlangs was er een bijeenkomst op basis waarvan binnenkort de eerste voorstellen worden gepresenteerd.

Aan het dossier 'Terrassen' wordt al twee jaar gewerkt. In april 2017 verscheen de 'Locatievisie terrassen binnenstad', waarmee de gemeente duidelijkheid wil scheppen wat wel en wat niet mag.

Drinkvertier

Onlangs was de zoveelste bijeenkomst over dit onderwerp en daar bleek dat de gemeente nog steeds te porren lijkt voor meer drinkvertier in de binnenstad. De horecaondernemers willen dat ook, maar centrumbewoners stribbelen tegen en willen helemaal niet dat er op meer plekken buiten een drankje kan worden gedronken. Ook tijdens deze bijeenkomst kwamen ondernemers en bewoners geen spat tot elkaar.

Voorzichtig 'ja'

De discussie is terug te voeren tot het antwoord op één vraag: wil de gemeente meer terrassen of niet? In eerste aanzet lijkt het antwoord nog steeds een voorzichtig 'ja', zo bleek uit de presentatie van een ambtenaar, die zijn verhaal hield onder toeziend oog van de wethouders John Vos (WSP) en Leon de Lange (D66). Hij vertelde dat er nog niets vastligt en dat alles wat hij vertelde slechts een aanzet is tot een plan - Vos bevestigde dit voor alle zekerheid - maar de vertoonde dia's met daarin ideeën spraken boekdelen.

Grote Plein

Een tekst als 'Nieuwe terrassen zijn in principe mogelijk,' laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Het Grote Plein en het voetgangersgebied aan de Nieuwstraat worden genoemd als mogelijke locaties voor een nieuw terras.
De behandeling van de terrassennota stond voor begin april op de raadsagenda, maar dat gaat niet gehaald worden. De gemeente zet alle meningen alsook de resultaten van een onderzoek in 2017 (niet onbelangrijk: verreweg de meeste inwoners van Weesp vinden het fijn dat er terrassen zijn in de binnenstad en volgens de rond de zevenhonderd respondenten mogen er nog wel wat bij, zelfs óp het water) op een rij en serveert dan een cocktail. Daar mag iedereen vervolgens aan proeven en er een mening over geven en op zijn vroegst in mei wordt er een klap op gegeven. Het terrasseizoen is dan al begonnen.