In het zonnetje: samenwoners!

Het is zeker niet de eerste keer dat in deze column de samenwoners in het zonnetje worden gezet en het zal ook zeker niet de laatste keer zijn. Misschien is de term: 'in de spotlight' beter, want extra aandacht kan geen kwaad. Waarom deze extra aandacht? Omdat de samenwoners door de wetgever soms behoorlijk in de kou worden gelaten. Met name op het gebied van erfrecht is dat nogal dramatisch.

Het gehuwde gezin blijkt nog steeds de hoeksteen van de samenleving, terwijl toch steeds minder jongeren gaan trouwen. Dat betekent dat er (dus) veel ongehuwde samenwoners zijn. Dat is op zich uiteraard geen enkel probleem, tenzij sprake is van gezamenlijk vermogen dat bij einde van de relatie door overlijden van een van beiden wel eigendom moet worden van de langstlevende partner. De aandacht daarvoor lijkt bij de wetgever, maar ook bij de jonge samenwoners, wat afwezig. Geheel ten onrechte en dan vooral als er gezamenlijk vermogen is en al helemaal onterecht als de samenwoners een eigen huis hebben.

Samenwoners hebben geen wettelijk vangnet en moeten dus ALLES zelf regelen. Als je niets regelt, dan heb je dus niets. Geen regelingen als je relatie onverhoopt eindigt of als één van beiden overlijdt. Is dat erg? Ja, dat is erg.

Het is al verschrikkelijk als je je partner door overlijden verliest. Als je dan ook de helft van je huis verliest, dan is het drama helemaal niet te overzien. Is dat een reëel scenario? Dat is het zeker, hoewel jongeren uiteraard statistisch gezien minder snel overlijden dan ouderen. Is het dan zo lastig om iets te regelen? Zeker niet! Door het maken van een samenlevingscontract kun je al de eerste nood oplossen in dat geval. In een samenlevingscontract kan onder meer worden bepaald dat bij overlijden van een van beiden het gezamenlijk vermogen aan de langstlevende ten goede komt. Door een vrij eenvoudig samenlevingscontract zal op deze wijze de langstlevende in ieder geval eigenaar worden van het hele huis.

Indien het huis van één van de samenwoners is, dan is het op zich wat complexer en zal een testament gemaakt moeten worden, eventueel gecombineerd met een samenlevingscontract in verband met de hoge partnervrijstelling erfbelasting.

De drempel is begrijpelijk hoog en het scenario van overlijden nog heel ver weg, maar ter bescherming van je partner kun je er niet omheen om een notariële voorziening te treffen. Een brandverzekering is de normaalste zaak bij een eigen woning. Dat zou eigenlijk ook moeten gelden voor de verzekering dat de langstlevende goed beschermd en verzorgd achterblijft. Het is tenslotte al erg genoeg als je je partner door overlijden verliest.

Kortom: maak een samenlevingscontract en/of testament. Actie, nu!