Afbeelding
Foto:

Anker Weesp met Weesper oranjebitter

In aanloop naar Koningsdag heeft Anker Weesp een gelimiteerd aantal van 100 flessen speciale Weesper oranjebitter gedistilleerd. De flessen zijn vanaf nu te koop in Weesp en worden ook rond Koningsdag door de Weesper horeca geschonken.

De oranjebitter is niet zonder reden gemaakt. Er wordt in Nederland bijna geen oranjebitter meer gemaakt volgens authentiek recept. Zo niet bij Anker Weesp, laat stoker Christian Pfeiffer weten.
"Zoals bekend vinden wij het heel belangrijk dat er weer mooie dranken op de markt komen die zijn gemaakt met natuurlijke ingrediƫnten. Zo is ook onze oranjebitter getrokken van de beste bittere sinaasappels en is er een vleug citroen te proeven."
"Bovendien hebben we het suikergehalte verlaagd, zoals ook in onze Weespermoppenlikeur. Daarmee is onze oranjebitter beduidend minder zoet dan de concurrentie, maar wel veel frisser."

Lange traditie

Oranjebitter kent een lange traditie. Anker Weesp vindt dat dit verhaal verteld moet worden. Oranjelikeur werd na 1620 ontwikkeld ter ere van verschillende door prins Frederik Hendrik gewonnen veldslagen. Tot circa 1800 was de drank vrij onbekend. Na het aantreden van de eerste Oranjekoning Willem I in 1814 werd het product vernieuwd op de markt gebracht als oranjebitter. Sindsdien wordt het al gedronken rond de verjaardag van de Oranjes. Wat een historie.
"Toen we deze historie lazen en ook zagen dat er geen goede oranjebitter meer te krijgen was, begon het idee te knagen ook dit stukje unieke drankhistorie te doen herleven. Eigenlijk net zoals de jenever", aldus stoker Christian Pfeiffer.
Weesper oranjebitter is vanaf nu te krijgen bij slijterij Overmars aan het Binnenveer en Weesper Wijnhuis Petit Clos aan de Nieuwstraat. Een fles kost 19,50 euro. De Weesper horeca serveert de oranjebitter ook in aanloop naar Koningsdag.