Afbeelding
Foto: Ingrid Voet

Kweker, geen tuincentrum

Zou Willem van der Wurff, die in april 1919 een stuk land kocht aan de 's-Gravelandseweg, hebben kunnen bevroeden dat een eeuw later achterkleinzoon Jos met zijn vrouw Karin er kassen vol bloemen zou kewken? Hooguit gehoopt. Toch is dit anno 2019 realiteit.

Honderd jaar geleden werden er groenten verbouwd. Na een paar decennia snijbloemen werden dat tuinplanten en de inmiddels beroemde bloembakken die niet alleen in tuinen en op balkons hangen, maar overal in Weesp en in een tiental andere gemeenten. Wat niet veranderde: het bedrijf is altijd in de familie Van der Wurff gebleven. Anno 2019 zijn Jos en Karin van der Wurff, de vierde generatie, eigenaar van het familiebedrijf.

Veel veranderd

Hoewel bij De Vechtwijck nog steeds bloemen worden gekweekt, is er veel veranderd. "De snijbloemen kweekten we alleen voor de groothandel en gingen dus naar de veiling", vertelt Jos. "Maar ze gingen steeds minder opbrengen. Daarom besloten we in 1995-1996 perkplanten te gaan kweken voor particulieren. Van lieverlee breidde dat uit. Dus kwam er een winkel in de kas."

Het duurde even

"Het duurde trouwens best even voordat de Weespers ons wisten te vinden voor hun tuinplanten. De eerste jaren combineerden we het dan ook nog: in het voorjaar perkplanten, in het najaar bloemen voor de veiling. Maar sinds Weesp volhangt met onze bloembakken weten de Weespers - en ook steeds meer mensen van buiten Weesp - ons goed te vinden."
Dat is sinds 2005. Toen hingen ter ere van het stadsfeest de eerste bloembakken aan de Lange Vechtbrug. Sindsdien zijn de bakken vol vrolijkgekleurde bloemen niet meer weg te denken uit het zomerse straatbeeld van Weesp. En van een tiental andere gemeenten. Jos en zijn team verzorgen de bloemen ook, zodat ze er altijd mooi vol en verzorgd bij hangen.

Handwerk

Zo 'n twee weken voordat de kwekerij op 13 april de deuren opent voor de eerste klante is de kas weliswaar nog niet de bloemenzee die we gewend zijn, maar de bakken met groen, en hier en daar een eerste ontluikend bloemetje, staan en hangen wel strak in het gelid klaar. "In april barst de kas uit zijn voegen", laat Jos zien tijdens een rondje door de kas. Zeker in deze periode, als de planten van stekje worden opgekweekt naar formaat tuinplant, moet de kweker erbovenop zitten. Want ook al zijn de kassen voorzien van moderne snufjes als een automatisch bewateringssysteem en vloerverwarming, kweken blijft handwerk.

120.000 handelingen

Na een tijdje in de kas met vloerverwarming wordt ieder plantje getopt, zodat het mooi vertakt. Handeling twee. Vervolgens groeit het uit zijn potje en wordt overgeplant in een van die beroemde bloembakken of een pot voor straks in de tuin. Handeling drie. En dat 120.000 keer. "Van zo'n zelfgekweekte plant weet ik zeker dat die van goede kwaliteit is", legt Jos uit. "Plus goede grond, goede mest op zijn tijd, de juiste plek in de kas, en op tijd water - maar niet te veel, anders groeien de planten te wild uit." "En veel liefde", vult Karin half gekscherend aan.

De winkel

Dat er eind jaren 90 een winkel kwam, was wel even wennen voor Jos. Die kas was tot op dat moment immers zijn terrein geweest en ineens moesten ook klanten te woord gestaan worden. Meer iets voor Karin, die dat juist graag doet. En zo raakte ze steeds meer betrokken bij het bedrijf. In het begin met de kinderen in de kinderwagen naast de kassa. In 2009 richtte Jos met een aantal collega-kwekers de keten 'Huyskweker' op. "We overlegden al veel en zo konden we een aantal zaken gezamenlijk regelen. Maar we zijn wel een eigen bedrijf gebleven." En, ook belangrijk voor Jos en Karin: "Wij zijn een kwekerij, geen tuincentrum!"

Doen waar je goed in bent

Doen waar je goed in bent, dat is hun motto. In de kas zul je dus geen tuinstoel of barbecue vinden. Wel veel, heel veel planten. "Ons assortiment is groter dan dat van een tuincentrum." Zijn dat nog dezelfde planten als toen ze net startten met het kweken van tuinplanten? Karin: "Nou, die eerste jaren kochten mensen niet vaak begonia's of geraniums, dat werd echt oubollig gevonden toen. Inmiddels zijn die weer een stuk populairder." "Maar goed ook", vindt Jos. "Dat zijn namelijk stevige planten. Eigenlijk nog wat steviger dan petunia's, maar die zijn nu eenmaal heel populair."

IJsheiligen

De deuren van de winkel gaan 13 april weer open, dat is eigenlijk best vroeg voor tuinplanten. Jos: "Zeker als het wat mooier weer wordt, willen mensen niet langer wachten. Op de IJsheiligen wacht echt niemand meer tegenwoordig, al waarschuw ik er wel altijd voor."

De toekomst

Al 100 jaar een familiebedrijf. Hoe ziet dat er voor de toekomst uit? "Nu volgen onze kinderen andere studies", zegt Jos. "Het is vooral belangrijk dat ze het zelf leuk vinden. Mijn broer helpt nog wel regelmatig mee trouwens. En bovendien: aan ons pensioen zijn wij nog lang niet toe!" Het eeuwfeest wordt gevierd met de familie, er komt een Van der Wurff-reünie in de kas. Een ander feestelijk moment: op 10 mei treedt het koor All Directions uit Ankeveen op in de kas, dat zelf 50 jaar bestaat. En tot slot: "Wie jarig is, trakteert: dus wij hangen deze zomer ook bloembakken op aan de lantaarnpalen langs de nieuwe As van Allure, ons cadeautje aan de Weespers." Na Moederdag is het zover, dan worden de bakken weer door heel Weesp opgehangen. We kunnen niet wachten.