100 jaar

Zomaar een tip. Voor de aardigheid moet u eens een zwart-witfoto van een voetbalwedstrijd in een vol stadion van pakweg 40 jaar geleden gaan bekijken. U ziet dan ultrakorte broekjes, afgezakte kousen, zwarte voetbalschoenen, druipsnorren, bakkebaarden en lang haar. Leuk, maar kijk voor de gein ook eens naar de reclameborden en stel uzelf dan eens de vraag: welke bedrijven bestaan er eigenlijk nog?

Wedden dat het er niet veel zijn. Blijkbaar verdwijnen bedrijven - of in elk geval de namen - net zo snel als dat ze komen. Iedere ondernemer is heel druk met zijn bedrijf, wil het laten groeien en, vooruit, met een beetje geluk staat er een opvolger klaar en wordt het doorgegeven. Maar er is dus blijkbaar een reële kans dat de onderneming waar u zich terecht druk over maakt over een paar decennia niet meer bestaat. En misschien zelfs al over een paar jaar al.
Dat hoeft niet erg te zijn trouwens. Als u uw onderneming verkoopt, casht dus, dan is dat natuurlijk prima. En fuseren, of onder een andere naam verder gaan, is ook oké. Maar we geven het u alleen maar mee.
Om die reden vind ik het altijd leuk om te lezen dat een bedrijf al van voor de Tweede Wereldoorlog is. Zoals Huyskwekerij Vechtwijck dat deze maand 100 jaar bestaat. Dat is niet uniek, zelfs niet in Weesp, maar wel bijzonder. Het is ronduit knap dat nu de vierde generatie aan het roer staat en dat ze blijkbaar met iets ogenschijnlijk simpels als het kweken van planten in staat zijn om zich elke keer weer aan te passen. Het is een dikke felicitatie waard.

Hans Peijs,
B2B Weesp