De zonnepanelen worden geïnstalleerd.
De zonnepanelen worden geïnstalleerd. Foto: Hans Peijs

1405 zonnepanelen bij Gebrema

Gebrema Weesp gebruikt jaarlijks een miljoen kilowattuur elektriciteit en bedacht dat dit een stuk zuiniger en milieuvriendelijker kan. Het gevolg is dat vanaf begin april 1405 zonnepanelen op het dak in 40 procent van de stroomvoorziening voorzien. Dit is hiermee een van de grootste zonnedaken in Weesp.

Het familiebedrijf Gebrema, opgericht in 1950, is een Weesper familiebedrijf en is al sinds begin jaren zeventig gevestigd aan de Bloemendalerweg. In feite zijn er twee afzonderlijke bedrijven. Gebrema Handelsonderneming is een handelshuis in bevestigingsmaterialen en is een relatief klein onderdeel van het bedrijf. Gebrema Metaalwaren produceert zogenoemd massadraaiwerk voor de elektrotechnische en autogerelateerde industrie.

Contactpennen

Vooral in de productie van contactpennen (zeg maar stekkers in uiteenlopende maten) is Gebrema een grote speler. Verder worden er jaarlijks miljoenen zogeheten patenthulzen geproduceerd. Nooit van gehoord? Toch kent u ze waarschijnlijk: dit zijn de hulsjes waarin een schroefje wordt gedraaid waarmee de deurkruk vastzit.

Miljoenen

"Iedere vakman kan op een draaibank een draaideeltje maken, maar wij kunnen er miljoenen produceren, waarbij de eerste exact dezelfde kwaliteit heeft als de laatste", vertelt bedrijfsanalist Kieran Hortulanus. Hiervoor werken er 28 medewerkers in het fabricageproces aan tientallen volautomatische machines. Machines die stroom vreten: jaarlijks verbruikt Gebrema rond een miljoen kilowattuur (kWh). Ter vergelijking: een huishouden met twee kinderen verbruikt gemiddeld 4.600 kWh per jaar.

Anders

Dat moest anders kunnen. Enige tijd terug besloot de directie te zoeken naar een mogelijkheid om op een duurzame manier energie te besparen. De oplossing was zonnepanelen. Hortulanus legt uit: "Natuurlijk speelt de kostenfactor een belangrijke rol, maar we hebben serieus nagedacht over de vraag hoe wij een steentje kunnen bijdragen aan het milieu. Want dat vinden wij belangrijk, zowel voor de positie van de organisatie en onze medewerkers als voor de volgende generaties."

Groot aangepakt

De zaak werd groot aangepakt, want het hele dak wordt benut. Dat betekende 1405 zonnepanelen, waarmee wordt voorzien in 40 procent van de energiebehoefte van het bedrijf. Daarmee is dit een van de grootste zonnedaken in Weesp.

Niet eenvoudig

Het dak vol leggen met zonnepanelen was trouwens nog niet zo eenvoudig. Het dak is namelijk niet plat maar gewelfd, om mogelijk te maken via glazen tuimelramen natuurlijk licht in de fabriek te brengen. "Een aantal leveranciers die wij op het oog hadden, waaronder uit Weesp, durfden het niet aan. Maar uiteindelijk hebben we een bedrijf gevonden dat dit als een uitdaging zag."

Doorpakken

Gebrema wil nu op het gebied van duurzaamheid doorpakken, want er zijn meer mogelijkheden om energie te besparen. Hortulanus: "Er komen binnenkort filters op de machines die ervoor zorgen dat de luchtkwaliteit verbetert en die er ook voor zorgen dat de warmte in de wintermaanden vooral binnen blijft. Nu staan in de winter vaak de dakramen open en stoken we voor de buitenlucht, maar dat hoeft dan niet meer. Daarnaast onderzoeken we of het mogelijk is de gasontladingslampen van 400 watt per stuk te vervangen door led-verlichting. Daarvan hangen er hier tientallen. Er zijn goede mogelijkheden denken we, maar een harde voorwaarde is dat de verlichting optimaal moet zijn. Binnenkort gaan we testen."

Kosten

Vraag is ook of het met een gedateerd pand geen goed idee is om de boel te isoleren. "Dit pand is in het begin van de jaren zeventig in gebruik genomen en er valt absoluut winst te halen met isoleren, maar dat kost zo waanzinnig veel dat het op dit moment niet kosteneffectief is. Want een investering moet natuurlijk wel kunnen worden terugverdiend. Maar als er mogelijkheden zijn, dan gaan we die zeker benutten."

Afbeelding