Afbeelding
Foto: Brian Elings

Feestje op het fort? Kom maar opr

Een bedrijfsuitje, teambuildingevent, productpresentatie of wat voor bedrijfsevenement dan ook dat nét even anders is dan gebruikelijk. Dat is waar Robert-Jan Nederbragt en Patricia Nederbragt-Lammers naar op zoek waren en helemaal hebben gevonden in hun in 2014 gestarte evenementenbureau Fort Evenementen.

Fort-nerds

Deze naam dekt de lading perfect, want de meer dan 250 events per jaar spelen zich af op en rond diverse forten in Nederland. Dat is niet toevallig. "Wij zijn fort-nerds", lacht Patricia. "Ik kom uit Muiden en ken onder andere het Muizenfort van vroeger en natuurlijk Forteiland Pampus. Op Pampus hebben wij elkaar ook ontmoet, dat maakt het extra bijzonder. En we hebben als eventmanager op verschillende forten gewerkt voordat we met ons bedrijf zijn gestart. "Forten zijn dus echt een belangrijk deel van ons leven."

"Wat forten zo interessant maakt?" Robert-Jan hoeft over het antwoord niet lang na te denken en komt met een complete lofzang. "Forten zijn altijd in mooie natuur, maken deel uit van ons cultureel erfgoed, er is altijd een mooie maar tegelijk toch luchtige geschiedenis zonder doden en treurnis en de geschiedenis gaat nooit ver terug, waardoor deze tastbaar is. Door al deze feiten spreken forten bij veel mensen tot de verbeelding."
Patricia vult aan: "Over elk fort zijn ook leuke anekdotes te vertellen en wat een fort ook bijzonder maakt is de complexe, ingenieuze architectuur. Een fort is op zich al een beleving, zelfs als je er niets doet, en als je daar dan een bedrijfsuitje hebt dan is het echt een unieke ervaring."
Ze vervolgt: "Wij krijgen van klanten vaak als respons dat de geschiedenis van het fort een onderdeel moet zijn van het event. Dat kan een rondleiding zijn, maar net zo goed vertellen we over de geschiedenis of mooie anekdotes. Het hoeft allemaal niet lang te duren, maar het wordt altijd zeer gewaardeerd."

Unieke kenmerken

Dit verhaal geldt voor forten in het algemeen, maar elk fort heeft ook unieke kenmerken. In het geval van Fort Uitermeer is dat het feit dat het deel uitmaakt van zowel de Oude als de Nieuwe Hollandse Waterlinie én van de Stelling van Amsterdam,