Afbeelding
Foto: Jonathan Sas

Nelis' IJssalon:
ijskoud de beste

IJs is natuurlijk niet Made in Weesp. Maar ijs van Nelis echt wel. Ook leuk: Nelis heeft nu ijskarretjes die kunnen worden ingezet op een bedrijfsfeestje. Meer Weesps gaat het niet worden. Eigenaar Jonathan Sas vertelt er bevlogen over.



Jonathan Sas is de open en bevlogen eigenaar van Nelis' IJssalon. Hij is van 29 juli 1984 en een echte Weesper. En zoals met veel Weespers is gegaan, ging hij werken bij Nelis' IJssalon. Hij was toen 15. "Ik kon het met Kees (Nelis-red.) goed vinden, en ook met Wouter Bennink en Cathelijne Nelis. In 2005 kon ik er fulltime komen werken."

Lief zijn, en betrokken

Hij leerde van alle drie heel veel. "Van Kees het ondernemen en hoe je een bedrijf leidt. Van Wouter ijs maken, of draaien, zoals wij dat noemen. Kwaliteit en continuïteit. En van Cathelijne hoe je met personeel omgaat, dat je lief moet zijn voor ze, en betrokken."

'Dit wordt van mij'

Hij zag zijn toekomst in de ijssalon al helemaal voor zich. "Toen ik 17 was, heb ik weleens gezegd: ooit wordt dit allemaal van mij." Dat werd uiteindelijk een reële ambitie. "Als Kees met pensioen zou gaan, zou ik het overnemen."

Samen met mijn vrouw Lucia, zo was het plan." Maar dat liep finaal anders. Lucia kreeg in 2010 te horen dat ze darmkanker had, vijf weken voordat we zouden gaan trouwen. Dat werd afgeblazen, waarna Lucia behandeld werd. Aanvankelijk met succes, maar later kwam de ziekte terug en uiteindelijk konden de artsen niets meer voor haar doen. "Lucia kwam thuis en de laatste zeven maanden hebben we alleen maar leuke dingen gedaan samen. Het was echt niet alleen maar drama, we hebben mooie reizen gemaakt. In 2013 is Lucia overleden."

Droom

Nadat hij zich had herpakt, joeg Jonathan de droom na waar hij met Lucia aan was gestart. "Ik weet dat Lucia heel graag wilde dat ik ermee door zou gaan. Dus ook voor haar wilde ik dat heel graag doen. Maar het heeft me wel twee jaar gekost om het weer op te pakken. Ik bleef werken, de afleiding was ook goed voor me. En dit is zo'n mooie plek, dus ik wilde hier uiteindelijk ook zelf door. Zo'n overname kost tijd. Ik moest heel hard gaan sparen. Ik ging steeds meer zelf doen en op een gegeven moment draai je de zaak al alsof het van jezelf is."

1 januari 2018

De feitelijke overname was op 1 januari 2018. "Vlak daarvoor deden Kees en ik voor de laatste keer samen mee aan de Coppa d'Oro, het Wereldkampioenschap ijsbereiden in Italië. En als je me nou vraagt waar ik trots op ben: die keer werd ik met mijn ijs nummer vier en Kees nummer tien. Twee keer in de top 10 van de wereld, superblij waren we daarmee."
"Feit is dat mensen ook van buiten Weesp speciaal hierheen komen om bij ons een ijsje te eten. Uit Amsterdam, Almere, Diemen. Dan bellen ze vanuit de auto of we nog open zijn, en slaan ze even af als ze op de snelweg rijden. Bedenk ook: van de ongeveer 500 ijssalons in Nederland hebben er ongeveer 20 dezelfde kwaliteit ijs als wij."

Alle smaken

IJs eten is wat alle Weespers regelmatig doen, ijs maken is wat Jonathan Sas beheerst en graag doet. "Alle smaken hebben we wel zo'n beetje geprobeerd. Zelfs bierijs. Dat was wel lekker, alleen ging de keuken er enorm van stinken omdat je het bier eerst moet koken om het bacterievrij te maken. Voor restaurants maken we op bestelling wel heel bijzondere smaken, zoals Jack Danielsijs en baconstracciatella. Maar die komen hier niet in de vitrine. Ideeën genoeg. Ik ben nu bijvoorbeeld bezig met een imker die speciale honing levert en daarmee helpen we de bijen ook nog eens."

Zakelijke markt

Inmiddels bedient Sas ook de zakelijke markt. Hij heeft vijf ijskarren die ingezet kunnen worden voor feesten en partijen, waarvan de laatste aanwinst zo groot is dat die alleen voor bedrijfsfeesten geschikt is. Het is een elektrische ijskar die 50 tot 70 kilometer kan rijden en die gewoon fietsend door een medewerker naar feesten en partijen kan worden gebracht. Deze markt is betrekkelijk nieuw voor hem, maar hij vindt het hartstikke leuk.
"Je merkt dat het economisch beter gaat, waardoor bedrijfsfeesten weer wat mogen kosten. Steeds vaker hoort daar een ijskar bij en wij faciliteren dat graag. Hoe gek je het kunt maken? Zo gek als je zelf wilt. Alleen een paar bollen ijs tot en met complete ijsbuffets: wij kunnen het allemaal regelen."

Goed contact

Wel leuk is trouwens dat de ondernemers in de Slijkstraat onderling een heel goed contact hebben. Hij weet dan ook dat veel ondernemers uitkijken naar de uitbreiding van Weesp. "Ik denk dat het goed is voor de ondernemers dat Weesp uitbreidt. Ik weet dat het een beetje link is wat ik nu ga zeggen, en ik weet dat het lastig is voor kleine ondernemers die alleen of met heel weinig personeel in de winkel staan, maar het zou goed zijn als de winkeltijden aangepast zouden worden aan wanneer mensen vrij zijn. Wanneer zie je mensen hier op straat? In de namiddag en avond."

Afbeelding