Afbeelding
Foto:

Barbecueën nieuwe stijl: met z'n allen gezellig rond de bakplaat

Slager Maarten van Donk van de gelijknamige slagerij in de Nieuwstraat is een echte ondernemer die, als het even kan, nieuwe dingen verzint. En het is hem weer gelukt, want nu kun je bij hem voor een bedrijfsfeest de Quan barbecue huren, met natuurlijk het vlees erbij. Want vlees is helemaal Maartens ding.

Je bent geen echte Weesper als je de slagerij van Van Donk niet kent. Op de gevel staat nog het mooie woord Vleeschhouwerij en de winkel is authentiek. Hier heeft ambachtelijk vlees echt inhoud. Met Maarten is in 2012 de derde generatie eigenaar geworden van de slagerij, waar veel mensen uit Weesp en wijde omtrek de weg naar weten te vinden. Ook Maarten is van het oude ambacht, maar hij heeft wel oog voor de trends van nu. Toen hij via een kennis op de hoogte kwam van de Quan barbecue was hij meteen verkocht. "De Quan barbecue is echt een mannending, hoewel er ook vrouwen zijn die het geweldig vinden. Het principe is dat je in het midden vuur maakt en de warmte daarvan wordt verdeeld over een bakplaat die rondom is aangebracht. Je bent dus geen vlees aan het schroeien, maar aan het bakken."

Hij weet uit ervaring dat het beregezellig is. "Mannen met vuur en lekker vlees, meer wil je toch niet? Als je er met z'n alleen omheen staat, wordt het zeker weten een topavond. Het is een echte beleving. Met vuur is het natuurlijk al gauw gezellig, toch?"
Bij Maarten is vlees de basis. Groepen of bedrijven die willen barbecueën met een groep vanaf 20 personen bestellen bij hem het vlees en dat wordt geleverd, inclusief de barbecue. Maar die 20 is geen keiharde grens; Maarten is soepel. Hoewel? Hij verhuurt de Quan niet zonder vlees.
En wat dat vlees betreft heeft hij ook een primeur. "Mensen eten minder vlees en ook hoeven er geen grote hompen meer op de barbecue. Om die reden ben ik begonnen met tapasspiesjes voor op de barbecue. Het gewicht aan vlees dat normaal aan vier stokjes zit, heb ik verdeeld over acht spiesjes. Je hebt dus meer diversiteit en ook dat is wat mensen willen. Wat voor spiesjes het zijn? Een Angus burgertje, een varkenshaasspiesje, een biefstukspies, een klein stokje saté, een kleine kippendij met spek, een gamba en een klein barbecueworstje met spek."

Voor Maarten staat vast dat vlees nog steeds de toekomst heeft, ook al wordt het minder. "Lokaal en eerlijk vlees zijn de trends", zegt hij. "De koeien komen uit de Bloemendalerpolder en de varkens uit de Beemster en ik weet dat die dieren een prettig, stressvrij leven hebben gehad. Dat is goed voor de smaak."