Afbeelding
Foto:

B en W: ruim baan voor nieuwe terrassen

In Weesp is ruimte voor nieuwe terrassen. In sommige gevallen kunnen hier zelfs parkeerplaatsen voor worden opgeofferd. De maximale afmeting van een nieuw terras is 15x5 meter. De regels voor bestaande terrassen blijven zoals ze zijn.

Dit zijn de belangrijkste uitgangspunten in de 'Beleidsregel terrassenlocaties binnenstad Gemeente Weesp', die dinsdag 14 mei is besproken door de raadscommissie. Het was een zware bevalling en het laatste woord is er zeker nog niet over gezegd (de Stichting Bewonersbelangen Weesp is tegen en slijpt de messen), maar wat het college van B en W betreft is er nu helderheid.
De regels van het spel zijn:
- Maximaal één terras per horecagelegenheid.
- Het wordt mogelijk om een seizoensgebonden terras te realiseren op een parkeerplaats.
- Op de grasstroken aan de Nieuwstad en langs de Herengracht zijn terrassen welkom. Op gras elders in het centrum mag dit niet. En overal moet worden rekening gehouden met bomen.
- Een terras op het water, bijvoorbeeld in de Kom of de voorgracht, is niet toegestaan. Een terras gedeeltelijk boven het water, zoals bijvoorbeeld het bestaande terras van 't Heertje, behoort wel tot de mogelijkheden.
- Wanneer een terras op de stoep wordt geplaatst, dan dient er voldoende ruimte over te blijven om over de stoep te lopen. De vrije doorgang moet minimaal 1,50 meter breed zijn.
- Nieuwe terrassen in de openbare ruimte dienen seizoensgebonden te zijn. Het terrasseizoen begint in beginsel op 1 april en loopt in beginsel tot 31 september.
- Nieuwe terrassen mogen gedurende evenementen (zoals het Sluis-en-bruggenfeest, maar ook de weekmarkt valt hieronder) niet worden geplaatst indien er sprake is van een conflict tussen het gebruik van het terras en het betreffende evenement. 'Soms zal de markt voorgaan, soms het terras', stelt het college.