Inclusief

Een inclusieve samenleving. Dit (lelijke) begrip hoor je tegenwoordig steeds vaker en betekent dat iedereen recht heeft om actief mee te doen in Nederland. In dit kader past ook de Participatiewet, die bepaalt dat iedereen die kan werken maar het op de arbeidsmarkt zonder ondersteuning niet redt, een handje wordt geholpen. En dan gaat het niet alleen om mensen met – nog zo'n modieuze kreet – 'een afstand tot de arbeidsmarkt', maar ook om ouderen en statushouders die zelfs nu moeite hebben om werk te vinden.

De gemeenten in de Gooi en Vechtstreek gaan maatregelen nemen om het gat tussen vraag en aanbod te verkleinen. In deze editie van B2B Weesp leest u er meer over. Wat daar niet in staat, is dat er een appel wordt gedaan op het bedrijfsleven. Op u dus. Een appel om over drempels heen te stappen in het aannamebeleid, want daar komt het op neer.

Natuurlijk wilt u alleen de beste medewerkers. Op mensen die constant om aandacht vragen, zit u niet te wachten. De argumenten kennen we ook. Dan had u wel in de zorg gaan werken. Dit is een bedrijf, geen sociale werkplaats. Ze kunnen niks. Ouderen? Die zijn aan het einde van hun latijn. In sommige gevallen is dat mogelijk ook waar, maar het is wel erg generaliserend allemaal. De gedachte dat iedereen moet kunnen meedoen, is natuurlijk helemaal geen verkeerde gedachte. En dat is dus niet alleen de taak van de overheid, maar van ons allemaal.

Hans Peijs,
reacteur B2B Weesp