De Vecht heel veel te bieden voor toeristen.
De Vecht heel veel te bieden voor toeristen. Foto: Sjoerd Stoop

Toeristen welkom in Relaxed Weesp

Voor ondernemers die zich in Weesp willen manifesteren in de toeristische of recreatieve sfeer liggen er kansen. Wat de gemeente betreft kan Weesp een stuk aantrekkelijker worden voor toeristen en dagjesmensen.Er zijn twee belangrijke voorwaarden: de groei mag de leefbaarheid van de binnenstad niet negatief beïnvloeden en toeristische ontwikkelingen mogen de woonvoorzieningen in Weesp niet aantasten. 'Relaxed Weesp' wordt dit genoemd

Sinds mei ligt het 'Toeristisch Actieplan 2019-2022' met als toevoeging 'Samen de toeristische potentie van Weesp versterken' op tafel in Weesp. Deze ondertitel verraadt direct wat de doelstelling van de gemeente is: er mogen best wat teugjes toerisme (hierbij gaat het om bezoekers van de stad die ook minimaal een nacht willen doorbrengen) en recreatie (dagjesmensen) bij. Het gemeentebestuur weet zich hierbij verzekerd van de steun van de samenleving, want uit onderzoek blijkt dat 53 procent van de bevolking vooral de positieve effecten van toerisme op Weesp ziet en openstaat voor een groei van het aantal bezoekers.

Groeien

Slechts 2 procent van de deelnemers vindt dat toeristische ontwikkelingen moeten worden afgeremd. Voor de gemeente is dan ook maar één conclusie logisch: Weesp kan en mag dus nog groeien op het gebied van toerisme en recreatie.

Stip op de horizon

Met het toeristisch actieplan wordt er gewerkt naar een stip op de horizon, waarbij Weesp economisch profiteert van de toeristische ontwikkelingen, "terwijl we aansluiten op de duurzaamheidsambities van ons college en met inachtneming van de leefbaarheid in de stad. Het actieplan is opgesteld voor een periode van vier jaar (2019-2022)."

Toeristische sector

De gemeente schept de voorwaarden en faciliteert waar mogelijk - kaders stellen, heet dat tegenwoordig - maar bij de uitvoering komt het aan op de toeristische sector. "Toerisme en recreatie zijn immers vooral het terrein van toeristische ondernemers, culturele instellingen, marketingorganisaties en aanbieders van logies. In basis worden de investeringen in de toeristische sector gedaan door de particuliere sector."

In het kader van de faciliterende rol heeft de gemeente zeven acties benoemd die kunnen dienen als Haarlemmerolie.

Nulmeting

De gemeente Weesp laat dit jaar een toeristische nulmeting uitvoeren. Die moet een beeld geven van het aantal dagrecreanten en verblijfsbezoekers in Weesp, de leeftijd en nationaliteit van de bezoekers en hun motivatie om Weesp te kiezen als toeristische bestemming.

Bereikbaarheid en mobiliteit

Weesp is goed met de trein te bereiken en natuurlijk is de Vecht een unieke waterweg waarlangs veel toeristen binnenkomen. Hier liggen kansen. Ook kan het buitengebied een injectie krijgen zodat dit ook voor mensen zonder eigen vervoer goed bereikbaar is. Dit kan bijvoorbeeld door middel van huurfietsen, een fietsboot of een veerdienst.
Een knelpunt is het tekort aan parkeerplaatsen. Op korte termijn komen er ook geen parkeerplaatsen bij. "Daarom – en ook om duurzame vormen van toerisme te stimuleren - zetten we in op toeristen die een bezoek aan Weesp brengen met de fiets of met het openbaar vervoer."

Samenwerking

Er is behoefte aan meer samenwerking tussen toeristische organisaties, de gemeente, de regio Gooi & Vecht en de Metropoolregio Amsterdam. Daarom wordt er gewerkt aan een toeristisch netwerk.

Meer recreatieve voorzieningen

Uitbreiding van een aantal voorzieningen kan Weesp aantrekkelijker maken als recreatieplek voor inwoners en bezoekers. Concrete verbeteringen zijn meer sanitaire voorzieningen voor boottoeristen, kwaliteit van de aanlegsteigers aan de Korte Stammerdijk verbeteren, meer aanlegplaatsen voor inwoners, meer mogelijkheden om te recreëren in de buitenlucht (een stadsstrand bij Weespersluis wordt met name genoemd).

Versterking huidig aanbod

Het aanbod is niet altijd zichtbaar en een aantal bezienswaardigheden heeft beperkte openingstijden. "Dit is een punt van aandacht om Weesp aantrekkelijker te maken voor bezoekers. Daarnaast kan het aanbod worden versterkt door bestaande locaties verder te ontwikkelen en door het evenementenaanbod uit te breiden met evenementen die passen bij de beoogde doelgroep."

Gastvrijheid

Weesp heeft een goed geconserveerde, monumentale binnenstad en een mooie ligging aan de Vecht. Deze kwaliteiten zijn bij binnenkomst van de stad echter niet goed zichtbaar. Een veelgehoorde opmerking tijdens de toeristische inspraakavonden was dat de ontvangst in Weesp niet erg uitnodigend is. Met wat kleine aanpassingen in de openbare ruimte kan de ontvangst veel gastvrijer worden gemaakt. Daarnaast is er winst te behalen op het gebied van informatievoorziening en een betere routing voor de bezoekers, zodat zij beter hun weg kunnen vinden in Weesp.

Verblijfsaccommodaties

Het aanbod van hotels, boerencampings en andere verblijfsaccommodaties in Weesp kan worden uitgebreid wat de gemeente betreft. Vanuit Amsterdam Marketing wordt een kansenkaart ontwikkeld voor ondernemers die een hotel in de Metropoolregio Amsterdam willen openen en daarin mag (moet) Weesp worden genoemd als potentiële plek voor een hotel.

Profilering en citymarketing

Weesp gooit niet de poorten open, maar gaat zich richten op specifieke doelgroepen waar het aanbod op aansluit. Ten eerste wil de stad zich profileren als stad voor cultuur- en natuurliefhebbers en rustzoekers. Ook moet Weesp - als tegenhanger van het drukke Amsterdam - worden weggezet als 'Relaxed Weesp' en er wordt meer verwacht van de Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam