Afbeelding
Foto: Brian Elings

Beroemdste boot van Nederland

'Hoe word je kapitein van de Hydrograaf?'.
Deze vraag is geen goed begin van een lang en verder prettig gesprek. Ray Davis is namelijk geen kapitein. "Ik kan het schip niet varen, ik ben de reder. Het is overigens geen moeilijk schip om te varen, maar het is net als met rijbewijzen: als je je B-rijbewijs hebt, kun je geen vrachtwagen besturen. Dat vereist andere vaardigheden."

Belangrijkste nieuws

Davis vindt de vraag ook niet zo relevant. Hij heeft namelijk belangrijk nieuws waarmee hij zelf op de proppen komt. Het is nieuws dat hem 19 jaar lang heeft beziggehouden. "Sinds begin dit jaar is de Hydrograaf het enige passagierschip in Nederland waarmee je zowel op de binnenwateren als op zee mag varen. En geloof me: dat was een enorme klus. Toen we het eindelijk rond hadden, heeft de Scheepvaartinspectie gezegd: dat doen we nooit meer. Waarom niet? Omdat zeevaart en binnenvaart twee totaal verschillende werelden zijn. Als ik vooraf had geweten hoeveel tijd, geld en ergernissen dit proces zou vergen, dan vraag ik me af of ik er aan zou zijn begonnen. Het heeft bloed, zweet en tranen en heel veel geld gekost. Achteraf vraag ik me weleens af of ik had moeten willen wat ik wilde. Maar het is gelukt en nu kunnen wij als enige schip in Nederland passagiers aan boord vervoeren over zee en over binnenwateren. We gaan nu de vruchten plukken. Daardoor worden de commerciële mogelijkheden veel groter, vooral tijdens events als Sail."

Heroïsch schip

De Hydrograaf is een heroïsch schip, dat zal niemand ontkennen. Om meerdere redenen. Allereerst door de indrukwekkende geschiedenis (zie kader-red.), maar ook vanwege z'n kloeke verschijningsvorm, het feit dat zowel koningin Wilhelmina, koningin Juliana (weliswaar nog als prinses) als koning Willem-Alexander aan boord zijn geweest en niet te vergeten omdat het markante schip sinds 1985 Pakjesboot 12 is. "Dit is een van de bekendste schepen in Nederland en waarschijnlijk het allerbekendste. Of dit schip uniek is in zijn soort? Ik ken er niet veel van deze statuur en al helemaal niet in Nederland. Dus ja, het is, denk ik, een uniek schip. Het is ook officieel een varend monument en daar ben ik trots op."