Salamitactiek

De salamitactiek rukt op in Weesp: steeds weer een onsje minder. Er komen namelijk steeds meer woningen op de bedrijventerreinen. Aan de Amstellandlaan op Bedrijventerrein Noord worden momenteel weer twee kantoorpanden gerenoveerd tot appartementen en het duurt waarschijnlijk niet lang voordat de andere ook worden getransformeerd. Op Industrieterrein Nijverheidslaan zijn plannen voor nieuwbouw. Het zijn er inmiddels veel minder dan de oorspronkelijke 213 (zie het nieuwsbericht op pagina 5), maar de plannen liggen er toch echt nog steeds. En sinds kort wordt ook open en bloot gekeken naar mogelijkheden op het Van Houten Industriepark (zie eveneens pagina 5).
Dat de gemeente dit doet is niet gek. Er is een schreeuwend tekort aan woningen en elke kans is er dan blijkbaar één. Maar er moet wel voor worden gewaakt dat ondernemers zich hier niet meer thuis voelen. Er zijn immers altijd bewoners die bij een bedrijventerrein gaan wonen, blijkbaar opeens beseffen dat er wel erg veel vrachtverkeer is en dan gaan klagen. Daarvan zijn voorbeelden te over, ook in Weesp. En vaak komen de ondernemers dan als verliezer uit de strijd.
Als gemeente moet je dit niet willen en zeker niet in de mate waarin het nu gebeurt. Ieder zijn eigen plekje met heldere grenzen en dito (on)mogelijkheden: zo hoort het te gaan. Weesp moet namelijk een aantrekkelijke vestigingsstad blijven voor bedrijven, want dat is de levenselixer van elke gemeente. Nu en in de toekomst.

Hans Peijs,
redacteur B2B