Afbeelding
Foto:

Wat zijn de wijzigingen
in het arbeidsrecht?

Het wetsvoorstel Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) is onlangs aangenomen. De WAB treedt waarschijnlijk op 1 januari 2020 in werking. De WAB bevat een pakket aan maatregelen dat de positie van flexwerkers moet verbeteren en vast personeel aantrekkelijker moet maken. De wijzigingen op een rij:

Ontslaggrond aangepast: introductie cumulatiegrond

Op dit moment moet een werkgever die een werknemer wil ontslaan volledig voldoen aan een van de acht gronden voor ontslag. Onder de WAB is ontslag ook mogelijk als sprake is van een combinatie van twee of meer ontslaggronden, de zogeheten cumulatiegrond. De rechter kan dan wel naast de transitievergoeding ter compensatie een extra vergoeding toekennen aan de werknemer van maximaal 50% van de transitievergoeding.

Andere berekening transitievergoeding

Vanaf de eerste werkdag heeft de werknemer onder de WAB recht op een transitievergoeding bij ontslag en niet – zoals nu het geval is – pas na twee jaar. Daar staat wel tegenover dat de werkgever een lagere transitievergoeding gaat betalen. Voor elk jaar dienstverband betaalt de werkgever straks een 1/3 bruto maandsalaris. Nu is dat na tien jaar 1/2 bruto maandsalaris.

Verruiming ketenregeling

De ketenregeling regelt wanneer elkaar opeenvolgende tijdelijke contracten overgaan in een vast contract. Dat is nu bij meer dan drie contracten of indien de duur van de contracten een periode van twee jaar overschrijdt. Met de WAB wordt de maximale duur van de keten verruimd naar drie jaar. Het maximum aantal tijdelijke contracten blijft drie.

Versterking rechten oproepkrachten

Onder de WAB moet de werkgever een oproepkracht ten minste vier dagen van tevoren oproepen. Gebeurt dit niet, dan is de oproepkracht niet verplicht om te komen werken. Bij cao kan de oproeptermijn worden verkort tot 24 uur. Na twaalf maanden gewerkt te hebben met een oproepkracht moet de werkgever de oproepkracht een aanbod doen voor een arbeidsovereenkomst met een vaste arbeidsomvang gebaseerd op het gemiddeld aantal gewerkte uren van de afgelopen twaalf maanden. Zolang de werkgever dat aanbod niet doet, heeft de oproepkracht recht op loon over dit aantal uren.

Payrolling

Payrollwerknemers krijgen recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden als werknemers die rechtstreeks in dienst zijn bij de opdrachtgever.

WW-premie

De WW-premie voor werkgevers wordt lager als zij werknemers een vast contract aanbieden in plaats van een tijdelijk contract. Nu is de WW-premie nog afhankelijk van de sector waartoe een bedrijf behoort. De aard van het contract moet daarom ook zichtbaar zijn op de loonstrook.