Afbeelding
Foto: Hans Peijs

Gebrema en Anker Weesp zijn voorbeelden van duurzame bedrijven

Allereerst even dat Amsterdams Klimaatakkoord. In de hoofdstad, waar Weesp sinds 1 juni ambtelijk toe behoort, zijn talloze bewoners, bedrijven, instellingen en de gemeente in actie gekomen om in 2050 (eerder mag natuurlijk ook) een klimaatneutrale stad te zijn. Alle projecten zijn gebundeld in het Amsterdams Klimaatakkoord, dat op 29 juni is gepresenteerd.

Daarin is aandacht voor de Weesper bedrijven Gebrema en stokerij Anker Weesp, van de gelijknamige jenever. Gebrema is een industrieel bedrijf waar jaarlijks miljoenen kleine metalen onderdelen worden geproduceerd voor allerlei toepassingen. Dit bedrijf beschikt sinds dit voorjaar over ruim duizend zonnepanelen (foto) en is daarmee een voorbeeld voor veel andere bedrijven. Anker Weesp geeft de voorkeur aan lokaal, en eerlijk verbouwd, graan uit de buurt, dat zonder bestrijdingsmiddelen wordt verbouwd. Bovendien investeert Anker Weesp een groot deel van de winst terug in de Weesper samenleving.

Bijdrage bedrijven

Paul Roholl is hier blij mee. Hoewel hij bij zijn idee voor een Weesper energiecoöperatie (Weesp Ecostroom, inmiddels in oprichting) en als afgeleide daarvan het duurzaamheidsplatform Weesp Duurzaam primair burgers wil bereiken, gelooft hij natuurlijk ook in de bijdrage die bedrijven kunnen leveren aan een duurzame wereld. "Bedrijven die willen verduurzamen, maar die niet goed weten hoe ze dat moeten aanpakken of anderszins, kunnen ook bij ons aankloppen. Niet dat we panklare adviezen hebben, maar als we elkaar ook maar een beetje kunnen helpen, dan moeten we dat niet nalaten."

Aftrap

Op 11 juni was de aftrap in het Stadskantoor. "We hopen Weespers te ontmoeten die zich als vrijwilliger willen inzetten voor de verduurzaming van Weesp." De kennis en ervaring waar Roholl naar zoekt, kan van alles zijn: "Van betrokken bewoners en ervaringsdeskundigen tot vrijwillige professionals."
Pas als het platform een bepaalde omvang en vorm heeft, kan het echte adviseren beginnen. "Voor het contact leggen met de Weesper bevolking denken we aan pop-upcafés, themabijeenkomsten en stands op de markt en bij evenementen."

Meer info: weespduurzaam@xs4all.nl.