Afbeelding
Foto: Brian Elings

"Wij wonen in Weesp en komen vaak 's avonds nog even in de werkplaats om wat af te maken. Dan wil je het graag dichtbij houden. Bovendien: in onze markt staat Weesp gelijk aan Gemeco en andersom, dat houden we graag zo", zei hij in 2016 tegen WeesperNieuws.

Pampuslaan 143

Het werd Pampuslaan 143, waar een pand werd betrokken dat met rond 700 vierkante meter ongeveer drie keer zo groot was als de Nijverheidslaan. "Dit is een goede en mooie ruimte die voorlopig groot genoeg is. Nieuwe machines passen er nog in, dus we kunnen groeien."

Vakmanschap

Gert Schep is tot op de dag van vandaag betrokken bij het bedrijf. Hij werkt er nog drie dagen en wordt geprezen om zijn vakmanschap. Maar Gertjan trekt aan de touwtjes. Gevraagd naar zijn specifieke inbreng, zegt hij meteen: "Kwaliteit. En dan niet alleen kwaliteit van wat we produceren, want die was altijd al heel goed, maar ook kwaliteit in klantbenadering en kwaliteit van de klanten zelf. Laat ik het zo zeggen: onder mijn vader is dit bedrijf uitgegroeid tot een goed lopende Fiat. Daar is niets mis mee, maar ik ga voor een Mercedes. Dat heeft er onder andere toe geleid dat we afscheid namen van een paar trouwe klanten die het niet konden vinden met de nieuwe policy. Maar voor mij is het heel eenvoudig. Aan kwaliteit hangt een prijs en die moet je willen betalen. Overigens zijn de meeste van die klanten weer terug, want elders vonden ze niet wat wij bieden."

Specialistisch werk

Het maken van matrijzen is specialistisch werk. In de bedrijfshal staan zowel computergestuurde als ambachtelijke freesmachines waarmee de matrijzen worden gemaakt, en tijdens een rondleiding maakt Gertjan geestdriftig helder waarom hij dit vak zo boeiend vindt. Hij houdt onder andere halt bij een matrijs voor een kunststof onderdeel van een douchegoot (de Easy Drain) en vertelt dat alles nauwkeurig op elkaar moet passen, dat een verschil van honderdsten van millimeters een groot verschil kan maken in het uiteindelijke product en dat sommige producten onder druk van soms wel 1800 bar worden gespoten, waardoor aan de matrijs de allerhoogste eisen worden gesteld.

'Ik ga bij alles wat ik doe voor kwaliteit'

Saladebakjes

Even daarvoor heeft hij in zijn kantoor een aantal producten laten zien waarvan een matrijs van Gemeco de basis was. Het gaat onder andere om saladebakjes van Albert Heijn ("Die markt staat momenteel onder druk vanwege de roep om duurzame verpakkingen"), onderdelen van de Easy Drain, maar ook onderdelen van tuinstoelen, dashboards en vliegtuigstoelen, en niet te vergeten kunststof delen van de Tacx (een fietstrainingsapparaat).

Breed pallet

Het is een breed pallet en wat Gertjan betreft blijft dat zo. Of liever nog, groeit die. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Een regelrechte uitdaging is op dit moment goed personeel vinden. Dat lukt nauwelijks of niet, hetgeen hem ertoe aanzet om verder te kijken. "Momenteel oriƫnteren we ons of we bepaalde onderdelen in China kunnen laten maken. Niet omdat we dat per se willen, maar dat is door nood gedreven. Laat duidelijk zijn: dit wil dus vooral niet zeggen dat we zaken gaan uitbesteden, maar sommige onderdelen van een matrijs kunnen we wellicht daar halen. Dat moeten we doen om de toekomst aan te kunnen en daar gaat het om."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding