Afbeelding
Foto: Brian Elings

'Ik hou van mensen, daar ben ik goed in'

Ria Hagen komt uit een grote ondernemersfamilie uit Bodegraven. Hier leerde ze aanpakken, voor zichzelf maar ook voor anderen opkomen en je verantwoordelijkheid nemen. Het zijn de waarden en normen waarmee ze is opgegroeid en die ze tot op de dag van vandaag trouw is gebleven. Nadat ze aan de Erasmus Universiteit de studie Bedrijfskunde afrondde, had ze eerst twee andere banen. Toen ze Robert leerde kennen was ze niet meteen voorbestemd om in te stappen, maar daar is het uiteindelijk wel van gekomen. “Als gevolg van de financiële crisis rond 2010 speelde er van alles en nog wat in onze branche en ik me bedacht dat het ook míjn naam was – ik was inmiddels met Robert getrouwd - die op al die vrachtwagens en op de gevel staat. Toen hebben Robert en ik besloten dat ik volledig in de zaak zou komen en me voornamelijk zou bemoeien met het relatiebeheer. Dat houdt in het leggen en onderhouden van contacten met de mensen achter de zand- en betonbestellingen. En hiermee ben ik helemaal op mijn plek. Ik vind het bijzonder leuk om naar relaties te gaan en te vragen hoe werken met HAGEN bevalt, hoe HAGEN zich beter kan manifesteren en hoe HAGEN iets kan toevoegen. Maar ook gewoon vragen hoe het met iemand gaat. Ik hou van mensen, daar ben ik goed in en daar heb ik toegevoegde waarde.”

Vertrouwd

Inmiddels is Ria helemaal vertrouwd in deze wereld. Ze is zelfs van plan om dit jaar haar groot rijbewijs te halen, omdat ze dat leuk vindt maar tegelijk ook om een praktische reden.” Ik werk in de bouwsector en transportwereld en ik wil voelen wat die jongens op de truck voelen. Dan kan ik eens een dag met ze meerijden. En als ik ergens op een bouwplaats moet zijn voor een afspraak dan kan ik in het vervolg net zo makkelijk even een vrachtje beton meenemen. Dat is wel zo praktisch.”

Duurzaamheid

HAGEN Beton heeft de afgelopen jaren een paar belangrijke stappen gezet in onder andere duurzaamheid en hier staat Ria’s handtekening onder. “Wij vinden het belangrijk dat ook de generaties na ons een fijne wereld hebben om in te leven. Om die reden werken wij volgens het Cradle to Cradle principe”, valt bijvoorbeeld te lezen op de website. Het Cradle to Cradle principe gaat uit van de gedachte dat afval bij voorkeur een grondstof is voor nieuwe producten. “Een goed voorbeeld is hoe wij omgaan met puin. Dat vervoeren wij naar gespecialiseerde partners, die het puin breken, zeven en/of reinigen, waarna wij het weer inzetten als nieuwe grondsoort in onze betonmortel. Uiteraard zonder dat de kwaliteit eronder lijdt”, valt te lezen. Een voorbeeld van een opdracht waar dit principe is toegepast is de recente nieuwbouw van de waterzuiveringsinstallatie in Weesp. “Daar kwam ontzetten veel betonpuin uit en dat is allemaal hergebruikt”, vertelt Ria.

CSC Keurmerk

'Wij verkopen geen zand, maar betrouwbaarheid, flexibiliteit en kwaliteit'

HAGEN Beton heeft ook het CSC Keurmerk dat belangrijk is voor afnemers van beton. “De duurzame productie van beton wordt gegarandeerd en is de standaard om mee samen te werken. Afnemers van beton kunnen erop rekenen dat de keurmerkhouder meedenkt, adviseert en een hoogwaardige bijdrage levert aan de duurzaamheid van de te realiseren projecten”, meldt HAGEN. Verder produceert HAGEN Beton haar betonmortel 100% CO2 Neutraal door toepassing van groene windenergie, met maximale toepassing van secundair toeslagmateriaal. Daarbij voldoet het wagenpark aan de strengste milieueisen (Euro 6) en wordt er ook gereden met 100% HVO biodiesel, een hernieuwbare en fossielvrije brandstof. Ook heeft HAGEN Beton de ambitie om een innovatieve, duurzame speler in de branche te zijn. “Door te sturen op voortdurende kwaliteitsverbetering, innovatie en duurzaamheid realiseren we toegevoegde waarde voor onze klanten. Samenwerking in de gehele keten is hierbij van groot belang”, valt te lezen.

In ons DNA

De aanjager van deze hoge ambities is Ria Hagen. Zij verklaart: “Deze ambities zijn enerzijds een branche-eis, maar anderzijds zit het ook in ons DNA. In 2013 hebben wij de betoncentrale in eigen beheer genomen. Vanaf dat moment zijn we hard gegroeid en ren je maar door, maar je moet intussen ook de kwaliteit die je nastreeft borgen. Ik ben diegene die dat aanstuurt binnen het bedrijf en dat doe ik met veel gedrevenheid. Als bedrijf hoeft je niet altijd persé voorop te lopen, maar het woord achterop staat niet in ons woordenboek. Zo was HAGEN Beton één van de eerste relatief kleine betoncentrales in Nederland die CSC gecertificeerd was en dat geeft aan hoe serieus we er mee bezig zijn. Om dezelfde redenen hebben we eind vorig jaar ook besloten dat we specifieke ISO-certificaten willen behalen zodat kwaliteitsmanagement- en milieuzorgsystemen extra geborgd worden. In het eerste en tweede kwartaal hopen we dit proces af te ronden.”

Uitbreiding

Het gaat HAGEN Beton momenteel goed. Zo goed, dat er al geruime tijd uitgekeken wordt naar mogelijkheden om uit te breiden. Binnen Weesp zijn mogelijke locaties onder de loep genomen (onder andere bij de waterzuiveringsinstallatie en het Domijn), maar dat gaat het niet worden. “Zeker zolang er in Weesp geen nieuwe bedrijventerreinen bij komen en al helemaal niet voor bedrijven zoals wij in een hoge milieucategorie, zijn hier geen mogelijkheden. We kijken daarom nu voor uitbreiding buiten de gemeentegrenzen van Weesp, naast onze hoofdvestiging aan de Rijnkade.”

IVW

Ria Hagen is niet alleen druk met haar werk, maar is ook onder meer als bestuurslid actief binnen Bedrijvenvereniging IVW. Ze is nu eenmaal iemand die haar mening niet onder stoelen of banken steekt en van huis uit heeft ze meegekregen dat, als je een mening hebt, dat je die moet laten horen en ook de verantwoordelijkheid moet nemen die daarbij hoort. Vanuit deze rol droeg ze onder andere een steentje bij aan de zogeheten Kansenkaart die als basis moet dienen van de Toekomstvisie Bedrijventerreinen die de gemeente binnenkort hoopt te presenteren.
Over de ontwikkeling van het bedrijfsleven in Weesp is ze op dit moment te spreken. “Het gaat na een aantal matige jaren weer de goede kant op nu de fusie met Amsterdam nabij is en ik heb ook een goed gevoel over de Toekomstvisie. Vooral het gegeven dat de gemeente heeft gekozen voor cocreatie, vind ik positief. Samen met de ondernemers, luisteren naar wat de belangrijkste stakeholders vinden, dat is een goede aanpak. We weten nog niet wat er van de Kansenkaart als bouwsteen wordt overgenomen, maar je zet dit niet op om er vervolgens niets mee te doen, lijkt mij.”

Voorzitter

De IVW zoekt al enige tijd een nieuwe voorzitter. Reinier Mommaal heeft geruime tijd terug aangegeven de voorzittershamer neer te leggen, maar een opvolger is nog niet gevonden. Maar ze heeft goede hoop. “Een van de doelstellingen en die taak ligt op het bordje van medebestuurslid Jolanda de Rijk en mij is om het voorzitterschap te herdefiniëren. Het liefst doen we dit in cocreatie met de potentiële nieuwe voorzitter. Zoals de taak nu wordt uitgevoerd, is de klus namelijk teveel omvattend. Dat ligt onder andere aan het feit dat de gemeente met alle zaken die het bedrijfsleven raakt 'even' te rade gaat bij de IVW. Op zich is dit heel positief, maar ook tijdrovend als parallel hieraan verwacht wordt dat je dus voortdurend bij overlegsituaties aanwezig bent."

Missie

"Als ondernemersvereniging hebben we een duidelijke missie, namelijk opkomen voor- en het faciliteren van de zakelijke belangen van ónze leden. Op basis van input van de leden zullen we daarom meer directief moeten sturen in plaats van dat we aan de leiband lopen van ambtelijk Nederland. Uitnodigingen van allerhande regionale clubs om mee te denken mogen wat mij betreft dus sowieso sneller de prullenbak in. Een voorzitter mag best druk zijn, maar alsjeblieft alleen met de zaken die er toe doen. Kortom, de taak wordt efficiënter ingevuld, de functie kan door de nieuwe voorzitter zelf gekaderd worden en daarom ben ik ervan overtuigd dat we een nieuwe voorzitter zullen vinden. Dicht bij het vuur zitten op allerhande terreinen kan behalve zeer efficiënt en interessant namelijk wel degelijk óók leuk zijn!”



Afbeelding