Afbeelding
Foto:

Wispe krijgt nul steun; raad neemt hierover motie aan

De gemeenteraad nam eind januari met algemene stemmen een motie over waarin het college wordt opgeroepen de noodklok te luiden richting de Tweede Kamer met het verzoek om meer maatwerk toe te passen voor ondernemers die tussen wal en schip vallen.

Aanleiding voor de motie, die was ingediend door VVD-raadslid Hawre Rahimi, is de situatie waarin Wispe verkeert. Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden valt Wispe buiten de steunmaatregelen van de overheid. Jitze Vellenga van Wispe heeft uitgerekend dat ze hierdoor rond de 120.000 euro broodnodige steun mislopen.

Twee keer Wispe

Wispe bestaat uit Weesp Brouwerij (alle activiteiten binnen de brouwerij) en Wispe Horeca (het proeflokaal in de Laurentiuskerk). Voor de horecatak geldt dat er een peiljaar is om te bepalen of er sprake is van omzetverlies. Dat is 2019. Toen bestond Wispe Horeca al maar draaide nog geen omzet, waardoor Wispe niet in aanmerking komt voor financiële steun. Wispe Brouwerij bestond in 2019 eveneens, maar ook deze BV valt buiten de boot. Weliswaar heeft de brouwerij ten opzichte van 2019 geen omzetverlies, maar in 2020 nam het bedrijf de nieuwe brouwerij in de Laurentiuskerk in gebruik waardoor wél de lasten veel hoger zijn (Vellenga noemt dit 'opschaling'). Deze extra lasten zouden voor een groot deel gedekt worden door extra afzet aan de horeca, maar door de crisis valt deze afzet helemaal weg en komt ook de brouwerij in de problemen.
"We worden dubbel getroffen; wat onze situatie uniek maakt in die zin dat onze beide bedrijven om verschillende redenen buiten de boot vallen", constateert Jitze Vellenga zuur.
De ondernemers hebben via VVD-kamerlid Judith Tielens aandacht gekregen voor de situatie bij demissionair minister Koolmees van Sociale Zaken, maar die heeft laten weten dat er inderdaad ondernemers zijn (dit worden inmiddels de ‘Vergeten Ondernemers' genoemd) die buiten de boot vallen en dat dit pech is. Maar daar laat Weesp het niet bij zitten. Wethouder Heijstee zegde toe met de brandbrief aan de slag te gaan.