Vooruitkijken naar
volgend jaar

Het is vrijdag 11 februari, ik kom net terug van een rondje schaatsen op het Naardermeer en dat was fantastisch. Even weg van alle coronabeslommeringen en genieten van de mooie natuur. En nu weer even gaan nadenken over de tekst voor de column van deze maand.

Laten we eens even een jaar vooruit kijken naar maart 2022. In die maand gaat Weesp ook bestuurlijk over naar Amsterdam. Voor de IVW gaan er dan ook wat zaken wezenlijk veranderen. De lijntjes zijn op dit moment nog vrij kort naar de gemeente, zaken kunnen snel worden besproken en er is geregeld overleg met de wethouder(s). Zodra we ons bij Amsterdam aansluiten weet ik niet of de burgemeester en de wethouders nog zo makkelijk bereikbaar zijn of dat ze worden afgeschermd door het ambtelijke apparaat. Dus een whatsappje sturen naar Femke Halsema is er vooralsnog niet bij.

Nu hebben wij als IVW natuurlijk gekeken naar de overlegstructuur binnen Amsterdam. Hier vindt het overleg met de wethouders en de 'grotere' bedrijfsverenigingen plaats samen met VNO NCW MRA (Metropool Regio Amsterdam) via het GBA (Georganiseerd Bedrijfsleven Amsterdam). Om deze reden hebben wij ons daarom alvast aangesloten bij VNO NCW MRA en zijn inmiddels opgenomen in het algemene bestuur. Daar de IVW meer dan 160 leden heeft, worden wij ook gezien als een van de grotere bedrijfsverenigingen. Zodra de bestuurlijke fusie een feit is zullen wij ook worden opgenomen in het GBA. Zo ziet u maar, we hebben ons voorbereid!

In maart 2022 is Weesp niet geheel overgeleverd aan de Stopera in Amsterdam, maar zal er een zogenaamd Stadsbestuur worden ingesteld. Over de taken en bevoegdheden van dit bestuur zijn wij nog niet geïnformeerd en het is ook nog niet helemaal duidelijk hoe dit bestuur dan gekozen gaat worden. Gaat dit vanuit politieke partijen of kunnen ook individuele personen zich kandidaat stellen? Een overweging zou dan kunnen zijn om één of meerdere vertegenwoordigers van het bedrijfsleven naar voren te schuiven, zodat wij ook op dat vlak zeker weten dat de belangen behartigd blijven.

Het worden nog interessante tijden!

Blijf gezond en tot de volgende editie.

Reinier Mommaal,
voorzitter IVW