Vertrouwen

Een belangrijk artikel in deze uitgave gaat over de zogeheten zienswijze die de IVW samen met een aantal ondernemers en het adviesbureau mRO heeft ingediend op het voornemen van het college van B en W om het bestemmingsplan van de Nijverheidslaan te wijzigen om zodoende woningbouw mogelijk te maken.
De argumenten die worden aangevoerd tegen het bouwplan snijden stuk voor stuk hout. Woningen op een bedrijventerrein met maar één toegangsweg en met bedrijven waar veel vrachtverkeer af en aan rijdt en die geluid produceren, dat lijkt op voorhand geen gelukkige match.
In het artikel blijft één argument nagenoeg onderbelicht. Dat is dat ondernemers onlangs hebben meegepraat over een zogeheten Kansenkaart, die mede de basis is van de Toekomstvisie Bedrijventerreinen. Die is 'in de maak'. De gemeente heeft bij de totstandkoming gekozen voor cocreatie. Dat wil zeggen dat dit gebeurt in nauwe samenwerking met de ondernemers. De ondernemers hebben als een grote kans benoemd dat op alle bedrijventerreinen woningen en bedrijven eigenlijk niet samengaan.
Wat de gemeenteraad hiermee gaat doen, zal binnenkort al blijken. In april komt dit onderwerp op de agenda. Daarop vooruitlopen is koffiedik kijken. Maar als de raad bij het eerste het beste voorstel de ondernemers bruuskeert door straal voorbij te lopen aan de belangen van de ondernemers, dan is dat een slecht signaal. Anders gezegd: niet alleen het woningplan komt op de agenda, maar ook het vertrouwen van ondernemers in de gemeente. We zijn benieuwd wat dit gaat worden.

Hans Peijs,
hoofdredacteur B2B Magazine