Afbeelding
Foto:

Hoofdpijndossier: vervuilde grond onder De Lelie

Vorig jaar werd de laatste industriële schoorsteen in Weesp gesloopt. Dat ging op een vreemde manier, maar feit is dat deze schoorsteen aan de Nijverheidslaan er niet meer is. Een van de andere schoorstenen die de skyline van Weesp domineerden, stond aan de Horn en behoorde toe aan wasserij De Lelie.

Skyline

Vroeger markeerde een aantal schoorstenen de skyline van Weesp. Boven alle andere uit stak die van melkfabriek Neerlandia aan de Achtergracht, er waren meerdere relatief lage schoorstenen bij de cacaofabriek van Van Houten en er was de wasserij De Lelie aan de Horn met een hoge rookpijp. Allemaal zijn ze in de loop der jaren verdwenen.

De Lelie

Van 1909 tot en met het 1978 was hier stoomwasserij De Lelie gevestigd en nadien werd het landelijk gelegen pand gebruikt door machinefabriek Buitendijk. Daarnaast is er vanaf 1952 een brandstofvoorziening voor vrachtauto’s van de wasserij aanwezig geweest.
Nadat Buitendijk naar Industrieterrein Noord was verhuisd, kocht de gemeente het pand in 1986 aan, waarna het nog 24 jaar duurde voordat het werd gesloopt. Bedoeling was en is nog steeds om hier woningen te bouwen. Ruimte genoeg, want het is een lap grond van 1360 vierkante meter. De gemeente heeft berekend dat er maximaal vijf woningen gebouwd kunnen worden, met voldoende parkeerplaatsen eromheen voor de bewoners.

Gesloopt

De locatie is in 2010 gesloopt, waarbij de ondergrondse delen bleven zitten. Op de locatie is sprake van een diepliggende vervuiling met minerale olie en vluchtige aromaten BTEX en vluchtige gechloreerde koolwaterstoffen en in de bovengrond een verontreiniging met zware metalen en PAK’s. Deze zijn allemaal toe te schrijven aan het verkooppunt van brandstof.

Failliete saneerder

De sanering ving aan in 2013, maar die viel vies tegen. Niet alleen omdat de grond zeer vervuild was, maar ook omdat er met de allereerste aannemer van alles mis was. Dit bedrijf, BioSoil, had de sanering voor 650.000 euro aangenomen en heeft het werk afgerond, maar dit bleek niet goed gegaan. BioSoil kreeg opdracht nogmaals de graafmachines ter hand te nemen om de klus wel goed te klaren, maar het bedrijf ging failliet, waarna de gemeente met de gebakken peren zat. Want niet alleen was veel geld uitgegeven voor een sanering die nog niet was afgerond, maar in 2017 werd de gemeente ook nog gesommeerd om aan aanwonenden van het perceel een schadevergoeding te betalen omdat de bodemverontreiniging inmiddels ook hier had huisgehouden.

Begin 2019

De gemeente pakte echter door en in 2018 werd monter gemeld dat de verwachting was dat de sanering eind 2018 of begin 2019 klaar zou zijn. De gemeenteraad werd vervolgens in 2019 op de hoogte gebracht dat de sanering bemoedigend verliep, maar weer kwam er een streep door de rekening. “Ondanks eerdere bemoedigende tussenresultaten is het huidige resultaat helaas niet dat waar wij op gehoopt hadden. Kort gezegd, de resterende vervuiling die na de afgraving en sanering nog in de diepe ondergrond is achtergebleven (de bron) lijkt nog steeds vervuiling af te geven. Deze vervuiling heeft zich in de loop der jaren met het grondwater verspreid (de pluim)”, liet het college van B en W weten.

Overleg

Langzamerhand wil de gemeente er wel vanaf, zeker nu de fusie met Amsterdam aanstaande is. Er heeft inmiddels overleg plaatsgevonden met de Omgevingsdienst Flevoland Gooi en Vechtstreek (OFGV) en de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (ODNZKG), waarbij is vastgesteld dat er nog wel het een en ander moet gebeuren om de sanering alsnog goed te kunnen afronden: "Er is een aanvullende investering nodig om de kans op een stabiele pluim te vergroten.” Daarvoor wordt nieuw onderzoek gedaan waarvan de resultaten in de tweede helft van dit jaar worden verwacht.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding