Het bedrijventerrein achter Abbott, met de vestiging van AllSafe. Op het terrein daaromheen komt datacenter Equinix.
Het bedrijventerrein achter Abbott, met de vestiging van AllSafe. Op het terrein daaromheen komt datacenter Equinix. Foto: G.J. Schultz

Niet meer datacenters

Volgens de gemeente is een paraplubestemmingsplan die het onmogelijk moet maken dat datacenters zich hier zullen vestigen niet nodig. De belangrijkste reden is dat er al genoeg barrières zijn.

Weesp krijgt een datacenter binnen de gemeentegrenzen: Equinix, dat zich gaat vestigen op bedrijventerrein Het Groene Kwartier (bij de Verlengde Rijnkade), aan de Chocoladeweg. Dit bedrijventerrein wordt ontwikkeld door ondernemer Cees van Vliet en is met ALLSAFE Mini Opslag en het in aanbouw zijnde datacenter in één klap vol.
Of er een directe relatie is met de komst van de Amerikaanse datareus is niet helder, maar feit is dat de gemeente zich, toen het op de hoogte gesteld werd van de komst van Equinix, meteen heeft gesteld dat Weesp op slot gaat voor datacenters.

Sleepnet

Inmiddels heeft het college van B en W gekeken of er een paraplubestemmingsplan moet komen om de komst van meer datacenters onmogelijk te maken. Dit kan gezien worden als een sleepnet voor allerlei mogelijke plannen. Maar dat is niet nodig want er zijn, meent het college van B en W, voldoende garanties dat er niet nog meer datacenters komen.

Veel lawaai

Wat zijn die waarborgen dan? Allereerst leert navraag bij de Omgevingsdienst dat een datacenter over het algemeen heel veel lawaai veroorzaakt en in de meeste bestemmingsplannen is al geregeld dat voor deze lawaaimakers geen plek is.
Er zijn ook datacenters die niet veel lawaai maken. Die zijn op grond van het toegestane gebruik veelal wel in overeenstemming met het bestemmingsplan. Maar ook die hebben weinig kans, onder meer omdat een datacenter per definitie veel ruimte nodig heeft en die ruimte is er gewoonweg niet. "De kans is reëel dat er in veel gevallen aanpassingen aan de locatie nodig zijn die in strijd zijn met de bouwregels van het bestemmingsplan", schrijft het college aan de gemeenteraad.

Capaciteit energienetwerk

Van een andere orde is de capaciteit van het energienetwerk. "Door uitbreiding van bestaande bedrijven bereikt het energienetwerk zijn maximale capaciteit. Er is daarom amper ruimte voor het functioneren van nieuwe datacentra. Het ligt daarom niet voor de hand dat nieuwe datacentra zich op zeer korte termijn willen vestigen in Weesp", schrijft het college daarover.
Er is tevens een kans op planschade in het gebied waar de bestemmingsplannen gelden (heel Weesp) en dat moet koste wat kost worden voorkomen.

Geen aanvragen

Ook speelt mee dat het afgelopen jaar geen aanvragen zijn ingediend voor datacentra, met uitzondering van Equinix. "Hieruit valt slechts een inschatting af te leiden over de interesse om een datacenter te vestigen in Weesp. Voorgaande werpt ook een ander licht op de urgentie om nieuwe datacentra tegen te houden. De interesse, maar tegelijkertijd ook de urgentie, lijkt op basis van de informatie die tot onze beschikking staat niet (meer) heel groot."

Om al deze redenen vindt het college het niet nodig om een verbod op datacenters uit te vaardigen.