Afbeelding
Foto: Brian Elings

Inventief door de corona-ellende heen

“Door ons vanaf het begin van de corona-ellende proactief en flexibel op te stellen naar onze klanten en relaties, zonder ons halsstarrig vast te houden aan contracten, hebben wij veel mooie positieve reacties teruggekregen. Erg fijn. Samen door deze bizarre tijden heen komen, dat was het doel. Met klanten in de retail, de horeca en het hotelwezen hebben we als bedrijf ook heel inventief moeten zijn.”

Handtekening

Deze tekst hebben Raoul Brouwer en Spencer Gérard van Orange Bedrijfsdiensten prominent op hun website gezet en dat is niet zomaar. Je kunt het beschouwen als een soort handtekening van de twee ondernemers, want het zegt exact hoe ze in de coronacrisis, maar eigenlijk in heel het ondernemersleven, staan. Ondernemen met aandacht voor je klanten, dat is hoe ze erin staan, altijd, maar zeker nu.

Middelbare school

Orange Bedrijfsdiensten bestaat dit jaar een kwart eeuw en dat hadden Brouwer en Gérard 25 jaar geleden niet kunnen bedenken. De twee kennen elkaar van de middelbare school en zijn gezworen kameraden. Deze vriendschap is de basis van hun bedrijf. Niet dat ze nou als droom hadden om een schoonmaakbedrijf te starten – want dat is wat Orange Bedrijfsdiensten is – maar dit deed zich nu eenmaal voor en ze doen het met passie. “We hadden allebei tijdens onze schooltijd een bijbaantje in de schoonmaaksector en op die manier zijn we er vanzelf eigenlijk ingerold. Er zat in elk geval geen groot idee achter in de zin van: ‘we zullen de schoonmaakbranche eens even gaan veranderen”, vertelt Brouwer.

Gérard: “Op een gegeven moment waren we allebei klaar met onze school, we wisten allebei niet wat we wilden en zijn allebei bij dat schoonmaakbedrijf in vaste dienst gegaan. En toen bedachten we dat we beter voor onszelf konden gaan werken.”
Dat ging destijds trouwens vrij makkelijk. Beiden hadden een uitkering en alles wat ze verdienden werd van de uitkering ingehouden. “Het was op die manier risicoloos ondernemen”, lacht Gérard.

Prima

'We zijn aan het interen op het vet op onze botten'

In de beginjaren bestond het bedrijf uit hen tweeën. Ze zorgden zelf dat het klantenbestand groeide en deden zelf alle schoonmaak- en ander voorkomend werk. Gérard: “Onze eerste klant waren Streefkerk in Muiden en Nes Bevestigingsmaterialen dat destijds in Weesp zat. Daar werkte de zuster van Raoul en zij had verteld dat haar broer een schoonmaakbedrijf had. En op die manier, dus via kennissen, kwamen we aan de meeste klanten.”

En dat ging eigenlijk prima. Brouwer: “We haalden er een prima salaris uit, hadden allebei een autootje en dachten eigenlijk nooit na over verdere groei en over medewerkers. Het was wel prima zo.” Maar toch kriebelde het blijkbaar. Gérard zegt: “Op een gegeven moment groeiden we, we namen we onze eerste medewerker aan, enzovoort en toen hadden we het idee dat we ondernemers waren.”

15 medewerkers

Dat kun je wel zeggen. Inmiddels heeft het bedrijf 15 medewerkers van wie ongeveer de helft fulltime in dienst en er zijn nog vier zzp’ers voor Orange in touw. Er is dan ook een groot klantenbestand, met klinkende namen zoals alle winkels van Suit Supply in Nederland, en ook veel bedrijven in Weesp, waaronder kinderopvang KMN Kind&Co, Nodema en Ford Splinter.
De meeste klanten zijn al jaren klant en dat zegt alles over hoe de twee ondernemen. Gérard: “We kunnen er een mooi verhaal over ophangen, maar het gaat erom dat je afspraken nakomt en betrouwbaar bent. Dit is een gunningsmarkt. Waarin we ons onderscheiden? Ik denk door de korte lijnen. Onze 06-nummers staan op de website en wij zijn eigenlijk altijd bereikbaar. Raoul zit doorgaans op het werk en ik ben de binnendienstman en als een van ons tweeën wordt gebeld dan nemen we meteen actie. Dat waarderen klanten.”

Amper veranderd

De afgelopen jaren is de aard van het werk eigenlijk amper veranderd. Er wordt tegenwoordig gewerkt met duurzame schoonmaakmiddelen (dat is eigenlijk wet geworden in deze sector), maar schoonmaken is nog steeds schoonmaken. De enige echt grote verandering is dat het werk niet meer ‘s nachts plaatsvindt, maar vlak voor de opening of na sluiting van een bedrijf. “Omdat de winkels vroeger 's nachts werden schoongemaakt, werden we nog weleens in de nacht gebeld over iets op het werk. 's Nachts schoonmaken gebeurt niet meer en onze nachtrust is er daardoor wel op vooruitgegaan”, aldus Gérard, die vertelt dat ze beslist niet meegaan in de prijsvechtersmarkt. “Als er door een bedrijf een tender wordt uitgeschreven doen wij niet eens mee, want dat werk gaat weg voor bedragen met nul marge. Daar beginnen wij niet aan.”
En Brouwer weet: “Als je iets meer vraagt dan wat de cowboys doen, kun je ook echt de tijd nemen om goed schoon te maken en om controle uit te voeren.”

Handyman service en vloeren reinigen

Op de website worden twee extra diensten met naam en toenaam genoemd: de handyman-service en het schoonmaken van bedrijfsvloeren. De handyman-service is er om klanten te helpen met kleine werkzaamheden die in het verlengde liggen van het schoonmaakwerk. Bijvoorbeeld een bureau in en uit elkaar schroeven, dingen ophangen, dat soort werk. Het is extra service voor een hogere prijs, want er komt wel een vakman aan te pas. “En die heb je niet voor de uurtarieven waarvoor wordt schoongemaakt, makkelijk zat”, vertelt Brouwer. In de regel ligt dit werk letterlijk in het verlengde, maar iedereen die alleen de handyman-service wenst is natuurlijk ook welkom. “En daar rolt dan weer regelmatig schoonmaakwerk uit omdat iemand ziet dat we dat goed doen, zo werkt het ook”, zegt Gérard.

Juiste apparatuur

De schoonmaak van vloeren is als service toegevoegd omdat de twee met hun jarenlange ervaring weten dat voor het professioneel reinigen van vloerbedekking en harde vloeren ervaring en de juiste apparatuur en schoonmaakmiddelen een vereiste zijn. ‘Hoe vuiler de vloer, hoe groter onze uitdaging!’, valt daarover te lezen op de website. “Elke vloer heeft zijn eigen aanpak en voor de paar soorten vloeren waarvoor wij niet zelf de mensen in huis hebben, huren wij als hoofdaannemer een specialist in.”

Corona

Orange Bedrijfsdiensten had de wind stevig in de zeilen, maar ontkomt ook niet aan de gevolgen van corona. Gérard: “Wij hebben klanten in de retail, horeca, een paar bed & breakfasts en ook in de kinderopvang en dat zijn allemaal branches die maandenlang dicht zijn, dicht zijn geweest of in elk geval minder open waren. En kantoren worden door het thuiswerken minder intensief gebruikt, dus je kunt wel nagaan wat corona met ons doet. We zijn nu aan het interen op het vet op onze botten en het wordt tijd dat er weer wat leven in de brouwerij komt. Gelukkig hebben we steun van de overheid gekregen, maar daarmee kun je niet alle rekeningen betalen. Maar wij komen deze tijd echt wel door. Weet je wat het is: wij bestaan al 25 jaar en zijn al 25 jaar gezond. Dan kun je ook bij de bank aankloppen. Liever niet natuurlijk, maar wij gaan echt niet omvallen. No way”, aldus Gérard en Brouwer.

Afbeelding