Afbeelding
Foto: Brian Elings

Bij The Good Roll is voor iedereen plek

Het bijzondere Weesper bedrijf The Good Roll heeft sinds 1 maart drie hallen in gebruik als sociale werkplaats. Melle Schellekens legt uit wat de verwachtingen zijn.

Vorig jaar streek The Good Roll in Weesp neer, waar het aan de Flevolaan de eerste hal in gebruik nam waar toiletrollen worden ingepakt en klaargemaakt voor verzending. Oprichters van het bijzondere bedrijf Melle Schellekens en Sander de Klerk zijn er maar wat blij mee. “Onze missie is ‘Making the world less shitty’ en dat vertalen we naar onze stakeholders, onze klanten en naar onze medewerkers. Inclusiviteit en diversiteit vinden wij belangrijk. Daarom is er voor iedereen plek binnen ons bedrijf, ook voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.”

Volgende fase

Dit is een volgende fase in de ontwikkeling van het bijzondere bedrijf dat 100 procent gerecycled wc-papier verkoopt. En niet zomaar verkoopt. De helft van de nettowinst gaat naar sanitaire projecten in ontwikkelingslanden in Afrika en de toiletrollen worden ingepakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

De oprichters hebben namelijk het hart op de goede plek. Op Curaçao hadden ze een paar goedlopende horecazaken, maar ze vroegen zich oprecht af of ze dit de rest van hun leven wilden blijven doen. Het antwoord was ondubbelzinnig nee. Meer zingeving aan hun leven vonden ze eigenlijk net zo belangrijk, zo niet belangrijker. “We hadden beiden zoiets van: is dit nou wat we willen? De rest van ons leven iedereen van een drankje en een hapje voorzien?”, vroeg De Klerk zich een jaar geleden af in B2B Magazine.

Eco-sexy toiletpapier

Het idee achter The Good Roll is 100 procent gerecycled en ook nog eens leuk ingepakt toiletpapier (eco-sexy toiletpapier noemen ze het zelf) verkopen met als groter doel toiletten bouwen in Afrika.
De verkoop van het toiletpapier is geen doel op zich, maar is meer een middel. De tweede schraag onder het bedrijf betreft de bouw van de toiletten in landen waar sanitatie op een laag of zelfs helemaal geen pitje staat. Samen met onderwijs helpt sanitatie een land pas echt verder en Schellekens en De Klerk hebben er hun levensdoel van gemaakt om daar een steentje aan bij te dragen.

75 medewerkers

En de derde pijler is om de toiletrollen voor supermarkten, particuliere kopers en kleine partijen te laten inpakken door mensen die niet makkelijk werk vinden. Dan heb je het over mensen met een fysieke of geestelijke handicap, personen die ouder zijn dan 55, statushouders en ook dak- en thuislozen. In Weesp begon het vorig jaar met 15 medewerkers, dat aantal liep gestaag op en sinds 1 maart kunnen er in de drie hallen die ter beschikking staan in totaal 75 medewerkers werken. Naar dat aantal wordt langzaam toegewerkt.

Positieve vibe

“Toen we in Weesp begonnen, merkten we direct dat dit idee heel goed wordt ontvangen”, vertelt Melle met een aanstekelijk enthousiasme. “Het leuke is dat alle soorten mensen die je aantreft in de samenleving, die dus de samenleving maken tot wat die is, bij ons aan de slag kunnen. Dat geeft een enorm positieve vibe aan het bedrijf, echt super leuk.”

Amsterdam

De twee zochten daarvoor contact met onder andere de gemeente Weesp en de gemeente Amsterdam. Ze komen als geroepen, want in beide steden hebben de gemeentebesturen hun mond vol over inclusiviteit en een maatschappij zonder scheidslijnen. In Weesp wilde het met de contacten in eerste instanatie niet vlotten, maar uiteindelijk kwam het goed. En bovendien, zegt Schellekens, gaat Weesp over een jaar toch over in Amsterdam.

Corona

Je zou het misschien niet direct denken want poepen moeten we allemaal, maar corona laat ook in deze business sporen na. "We komen corona uiteindelijk goed door, maar het is niet makkelijk en langzamerhand mag het wel afgelopen zijn. Een flink onderdeel van het bedrijf is afhankelijk van de omzet aan onder andere hotels en horeca, maar dat ligt al maanden stil. Het buitenland? In het buitenland verkopen we veel via de webshop en dat loopt goed, maar een van onze belangrijke afzetlanden is Engeland en daar hebben we sinds 1 januari weer te maken met Brexit. We dachten dat we er goed op waren voorbereid en dat we alles onder controle hadden, maar dat blijkt toch een lastiger verhaal dan gedacht. We zijn nu aan het kijken met vervoerders en lokale partijen hoe we dat anders kunnen gaan doen.”

Ghana

Wat wél is doorgegaan, is de bouw van toiletten. Ondanks corona is Schellekens afgelopen drie jaar in Ghana geweest. "Het is heel simpel”, licht hij toe. "Als we niet gaan, liggen de projecten stil en dan kun je het eigenlijk afschrijven vanwege onder andere het klimaat en andere omstandigheden. Als je daar een paar weken het werk neerlegt, zijn bijvoorbeeld alle bouwmaterialen en eigenlijk alles weg. Wij zijn daarom gewoon gegaan. Of gewoon... Voordat je gaat laat je je testen, halverwege de periode dat je daar bent laat je je nog een keer testen, als ik terugkom ga ik in quarantaine waarna we ons weer laten testen en de periode in quarantaine laten wij altijd een paar dagen lager duren dan dat er normaal voor staat om er zeker van te zijn dat wijzelf, maar ook anderen met wie we contact hebben geen enkel risico lopen.”

357 toiletten

The Good Roll heeft nu 357 toiletten gebouwd in Tanzania en vooral in Ghana. Ghana is bij uitstek een land om uit te vinden om dingen werken. Als iets in Ghana werkt, kun je andere landen ook bedienen. In Ghana testen we ook allerlei toiletten uit, zodat we met de beste oplossing nog meer toiletten kunnen aanleggen.