Afbeelding
Foto: G.J. Schulz

Gemeente wil met ondernemers meebewegen

Het college van B en W begrijpt de vraag vanuit de ondernemers voor een betere samenwerking en pakt die handschoen op. Samen met de IVW gaat de gemeente daarom werken aan een samenwerkingsagenda, waarvan de scope en doelen nadrukkelijk samen met de IVW en ondernemers worden bepaald en uitgewerkt.

Dit schrijft het college van B en W in een eerste reactie op de zogenoemde Kansenkaart die als basis dient voor de Toekomstvisie Bedrijventerreinen. De Kansenkaart is opgesteld door de IVW en gemeente, in samenwerking met 21 ondernemers uit Weesp. Voor de goede orde: de gemeente heeft meegewerkt aan de totstandkoming, maar wat er uit de bus is gerold is niet de mening van de gemeente. Die moet nog worden verwoord, maar met de eerste reactie is wel een duidelijk schot voor de boeg gegeven.

Samenwerking

Het eerste onderwerp betreft de samenwerking tussen ondernemers en gemeente. De ondernemers stellen in de Kansenkaart vast dat dat die beter kan en eigenlijk heeft het college van B en W dat gevoel ook. Vandaar deze handreiking. En hiermee wordt wat het college betreft niet gewacht totdat de gehele reactie klaar is, maar het gesprek wordt de komende maanden al aangegaan. Een van de redenen is dat waakzaamheid geboden is nu de fusie met Amsterdam over een jaar een feit is. "Een van de krachten van Weesp is dat de lijnen kort zijn en omgangsvormen informeel. Deze kracht wordt in de toekomst des te belangrijker als Weesp volledig samengaat met Amsterdam", schrijft het college.

Ruimte om te ondernemen

De samenwerking tussen bestuur en ondernemers verbeteren is een van de wensen, maar de allergrootste wens die in de Kansenkaart is vastgelegd door de ondernemers is dat er ruimte moet blijven om te ondernemen in Weesp. De ondernemers maken zich serieus zorgen over de aanslagen die er zijn op de bedrijventerreinen. Dat zijn er namelijk best veel. Aan de Amstellandlaan op bedrijventerrein Noord en op Industriepark Van Houten worden kantoren omgebouwd naar woningen (de plannen voor Van Houten komen in een steeds verder gevorderd stadium: nog dit jaar worden hier grote stappen gemaakt, denkt het college) en er is natuurlijk het plan om aan de Nijverheidslaan 15 woningen te bouwen. Zowel de ondernemers die hier zijn gevestigd als de IVW zijn hier mordicus tegen. Alles bij elkaar gaat het ergens over. "Sommige ondernemers investeren zelfs niet meer in hun panden vanwege de onzekerheid. Het gebrek aan vestigingslocaties in Weesp en de regio maakt bovendien dat enkele ondernemers geen alternatief zien en principieel tegen transformatie zijn. Diverse bedrijven willen uitbreiden, maar zien daarvoor in Weesp op het moment geen mogelijkheid. Er is dus sprake van onduidelijkheid over het toekomstperspectief voor ondernemers op de Weesper bedrijventerreinen", schrijft het college.

Vasthouden aan ontwikkelingen

In een lang betoog legt het college uit waarom de keuzes zijn gemaakt, maar aan de andere kant begrijpt het ook de behoeften aan mogelijkheden voor bedrijfsvestigingen. Kort en goed komt het erop neer dat de gemeente vasthoudt aan de ontwikkelingen die al in gang zijn gezet, maar dat er niet nog meer plakjes van de bedrijventerreinen af gaan. Dit staat ook in de ontwerp-Omgevingsvisie Weesp 2050 op deze manier beschreven.

Bereikbaarheid

De bereikbaarheid van de bedrijventerreinen is het derde onderwerp dat op de agenda staat. Ook dat probleem erkent het college, maar oplossingen zijn trajecten van de lange adem en om die reden wordt er niets concreets toegezegd. "Het college wil de benoemde kwesties – onder andere aanrijroutes, parkeerproblemen en het verbeteren van bereikbaarheid per ov en fiets – zo veel mogelijk gebruiken om beleid mee aan te scherpen", laat het college weten. Wel wordt er binnenkort weer een nieuwe visie opgesteld, dit keer gaat het om een mobiliteitsplan, en het college belooft dat de kansen die de ondernemers aanreiken als bouwsteen dienen van dit mobiliteitsplan.

Verduurzaming

Verduurzaming is het volgende onderwerp. Daarvan vinden de ondernemers dat zij daarin best willen meedenken, waarbij zij het de taak van de gemeente vinden om zaken te versnellen. Dat kan door de vereisten vanuit regelgeving helder te communiceren en aanbod en vraag dichter bij elkaar te brengen. Deze handschoen gaat de gemeente oppakken.

Opwaardering

Tot slot hebben de ondernemers wensen ten aanzien van de uitstraling van de bedrijventerreinen en de voorzieningen. En ook hier kan aan worden gewerkt. "Het college ziet dat de bedrijventerreinen er over het algemeen goed voorstaan, maar erkent tegelijkertijd dat qua uitstraling en representativiteit verbeteringen aangebracht kunnen worden (...). Het college wil samen met de IVW de mogelijkheden verkennen, onderzoeken welke kansen intensiveren biedt voor verbetering van de openbare ruimte en hoe de fusie met Amsterdam kan bijdragen aan een beter ingerichte en onderhouden openbare ruimte", aldus het college.