Afbeelding
Foto:

Hart van Weesp is altijd familiehotel gebleven

Onlangs bestond Hotel Hart van Weesp 25 jaar. Jaren daarvoor was hier het Parochieel Ontspannings Centrum (POC) gevestigd.

Echte Weespers van rond de 50, 60 en ouder krijgen nog weleens de vraag waar ze vroeger stapten: POC, Vosje of Flat 113? Het is dezelfde vraag als Stones of Beatles. Hoe dan ook was van die drie jongerencentra POC het grootst en meest divers. Met elke week een programma vol creatieve cursussen, culturele bijeenkomsten, natuurlijk de disco, maar vooral optredens van de groten der aarde. Want ga maar na: onder heel veel anderen Herman Brood and His Wild Romance, maar ook de legendarische wereldband Pink Floyd (op 3 augustus 1968) hebbe hier opgetreden. Waarbij in het laatste geval nota bene Ruud Neerings van de 'Best disco in town' Flat 113 de aanjager was, maar dan wel op het podium van de POC. Ach, het is allemaal geschiedenis. De weemoed druipt er vanaf, maar het is geweest. Tegenwoordig huist in de vroegere POC Hotel Hart van Weesp en dat bestaat ook alweer 25 jaar.
25 jaar geleden kreeg hotelmanager Peter Jansen een telefoontje van Cees van Vliet. “Hij vertelde dat toenmalig hotel Queens Palace een faillissement had aangevraagd. Of ik mee wilde doen met een nieuw hotel.” Daar hoefde Peter Jansen geen moment over te twijfelen.

Voor het nieuwe hotel open kon gaan moest er echter nog wat gerenoveerd worden. “Het was allemaal een beetje oubollig. Er lagen bijvoorbeeld overal wollen dekens. Dat hebben we gelijk allemaal vervangen. Vervolgens zijn we langzamerhand verder gegaan met opknappen en uitbreiden.”

Die uitbreiding was flink. Hart van Weesp begon met twintig kamers, inmiddels zijn dat er zeventig. “We hebben dus een aardige inhaalslag gemaakt.” De laatste uitbreiding was de toevoeging van vijf studio’s in 2018. Die nieuwste kamers staan onder het dak van het oude theaterpand aan de Herengracht, en zijn compleet met een leefruimte en een keukentje. Nu komen die studio’s wel goed uit, vanwege het lage aantal hotelgasten worden die nu continu verhuurd. “We bieden mensen een contract voor zes maanden. We hebben nu acht tot tien normale hotelkamers bezet, normaal zijn dat er zeventig. Het is wel een aardige aderlating. Dus ik ben blij dat de studio’s in ieder geval verhuurd zijn.”

Hoogwerkers

Zeventig kamers voor een stad met de grootte van Weesp lijkt misschien veel, maar doorgaans zijn bijna al die kamers geboekt. Aan gasten is dus geen gebrek. Het soort gasten is in de afgelopen decennia wel veranderd, vertelt Jansen. “Vroeger waren er vaak bedrijven die hier in de buurt een klus hadden en dan woonden medewerkers hier een half jaar of zelfs een jaar. Een enkeling zelfs drie jaar. De medewerkers verbleven hier dan zes weken, gingen een week naar huis, en kwamen dan weer terug.”

“Dat waren altijd hele gezellige gasten. Een groep hoogwerkers uit Engeland ging na een jaar bijna huilend naar huis omdat ze het hier zo naar hun zin hadden. Ze gaven graag feestjes, hadden zelfs een keer een striptease geregeld. Dat maak je nu niet meer mee.”

Tegenwoordig ziet Jansen geen grote groepen medewerkers meer die voor lange termijn in het hotel verblijven. “Er zijn wel nog gasten die hier al tien jaar komen, maar dat is dan voor twee of drie dagen in de week. Maar voor de rest is het toerisme heel erg toegenomen, vooral in de laatste jaren.”

Hondenhotel

Voor toeristen die naar Amsterdam willen is het hotel in Weesp natuurlijk ideaal. Een voordelige prijs vergeleken met de prijzen in de hoofdstad, maar toch kun je binnen een half uur vanuit het hotel in het centrum van Amsterdam staan. Ook mensen die concerten of beurzen in de Ziggo Dome of RAI bezoeken verblijven graag in het Weesper hotel. Een paar jaar geleden leverde zo'n beurs een aantal gasten op die Jansen niet snel zal vergeten.
"Het hele hotel zat vol met honden. Honderden.” Door de World Dog Show in de RAI trokken hondenliefhebbers vanuit de hele wereld naar Amsterdam. Velen van hen hadden bij Peter Jansen een kamer geboekt. Wat ze even vergeten waren te vermelden, waren de honden die ze bij zich hadden. Op de website van het hotel staat dat er één hond mee mag in overleg, maar daar hadden deze gasten blijkbaar even overheen gelezen. "Er waren zo veel verschillende honden. Sommige waren wel een meter hoog. En sommige gasten hadden er wel tien bij zich. In elke kamer zaten honden. Er was er zelfs een door een raam gesprongen. Een ander had op het dak gekakt. Dat was echt niet normaal. We zijn vier dagen bezig geweest om alle kamers weer schoon te maken.”

Trouw

Maar de meest bijzondere gasten vindt Jansen toch wel de mensen die keer op keer terugkeren naar het hotel. “We hebben zelfs gasten in Denemarken die een eigen website hebben gemaakt over het hotel voor andere Denen." Jansen denkt dat trouwe gasten terugkomen vanwege de bekende gezichten en de gezelligheid. “Het is altijd een familiehotel gebleven. Kleinschalig, met weinig verloop in het personeel. Mijn collega’s werken hier al tussen de tien en vijfentwintig jaar. Daarnaast kan ook alles hier. We geven feesten en partijen in de grote zaal, we hebben een biljartclub en een dartclub. Gasten komen in eerste instantie voor Amsterdam, maar keren terug voor ons.”

Afbeelding