Afbeelding
Foto: Brian Elings

Dé plek voor de inwendige ondernemer

Hoeveel broodjes, bakjes frites, kroketten, maaltijden en noem verder alles maar op wat op de menulijst staat van Plaza De Haven zullen er al zijn verorberd door Weespers? En met name door ondernemers en hun medewerkers, want Plaza De Haven is gevestigd op Bedrijventerrein Noord. Het antwoord weet niemand, maar het moeten er vele duizenden zijn geweest. Want ga maar na: Hans Hodde begon veertig jaar geleden met een snackkar op het bedrijventerrein (op de plek waar nu Aquamarin is, tegenover de voormalige taxicentrale waar destijds ook de boot lag van het populaire tv-duo Peppi en Kokki) en inmiddels is hij ook al weer jarenlang samen met zijn broer Coen eigenaar van de populaire snackbar op de hoek Amstellandlaan/Flevolaan die alweer 28 jaar geleden is geopend.

Goed geolied familiebedrijf

Het is een goed geolied familiebedrijf. Naast Hans en Coen werken namelijk ook Hans' zoon Ronald en diens vrouw Daphne er. En laten we vooral ook niet Annie vergeten, de vrouw van Hans. Zij is de rots in de branding, steun en toeverlaat. De Hoddes weten eigenlijk niet beter dan dat ze in de snackwereld opereren. Hans is in de jaren zeventig begonnen met een snackkar op een camping en hij zag aan het begin van de jaren tachtig al vrij snel zijn kans schoon in Weesp. Coen, die eigenlijk loodgieter wilde worden, kwam er later bij. Eerst als werknemer en later als mede-eigenaar en zo is het altijd gebleven. En de twee hanteren een globale taakverdeling, waarbij Coen 'aan de voorkant zit', zoals hij het zelf omschrijft en Hans ook wel, maar hij is ook van de administratie. "Dat is gewoon zo gegroeid."

Aquamarin

Ze verhuisden naar de huidige locatie toen ze destijds plaats moesten maken omdat Aquamarin moest worden gebouwd en door de jaren heen is er het nodige aan verbouwd. "Zes jaar geleden hadden we de laatste uitbreiding en renovatie. Sindsdien kun je aan de zijkant zitten, maar het pronkstuk is onze bakwand over een breedte van 8 meter. Dat werkt echt ideaal, want je loopt elkaar niet in de weg", vertelt Coen Hodde. Meer verbouwingen zitten er voorlopig niet in. "We kunnen hier ook geen kant meer op."

Onzekerheid

Aan de locatie mankeert trouwens niets. Dit is een doorgaande weg en in normale tijden zetten heel wat chauffeurs hier hun auto stil om te lunchen of te dineren. Weg hoeven ze hier nooit, maar sinds enige tijd is er wel de nodige onzekerheid.
"Sinds aan de overkant in de voormalige kantoorpanden mensen wonen, wordt er gekeken naar een oplossing om de route Rijnkade-Amstellandlaan-Flevolaan veiliger te maken. Wij hebben nog geen idee waar het heen gaat. Of we erbij betrokken zijn? Ja. We voeren een briefwisseling met de gemeente en ondernemersvereniging zit er bovenop."

Veel bedrijven

De locatie leidt ertoe dat automatisch veel bedrijven klant zijn. Veel bedrijven al jarenlang en bij veel bedrijven zijn ze ook klant bij de volgende generatie. Normaal gesproken komt de meerderheid van de omzet ook uit het bedrijfsleven, maar nu even niet. Helaas hebben ze afgelopen coronajaar de bakens namelijk wat moeten verzetten, vertelt Coen, "Bij veel bedrijven werken de mensen thuis en daardoor rijden we nu veel meer dan voor corona 's avonds naar particulieren. Maar we hebben nog steeds bedrijven als klant en onder andere ook veel inmiddels vaste klanten op de bouw van Weespersluis. Daar rijden we ook heen. We hebben drie bestelauto's om het eten te bezorgen. We zijn trouwens allang blij dat we gewoon kunnen doorgaan, ook al mag je hier niet binnen zitten. De eerste maand was spannend, maar al snel bleek dat we wel mochten bezorgen en dat mensen hier ook hun bestelde maaltijd kunnen afhalen. We hebben toen wat aanpassingen gedaan om dat zo goed mogelijk te organiseren."

Gezelligheid

Wat wel jammer is, is dat de gezelligheid weg is. "Neem nu dit tafeltje waar wij aan zitten. Normaal kun je hier met vier mensen prima aan zitten, maar nu met hooguit twee en dan staat er ook nog een plastic scherm tussen. En we hebben normaal een terras, maar nu dus niet. Het heeft met gezelligheid allemaal nog weinig te maken. Bij ons valt de omzetderving overigens nog mee, maar alles bij elkaar draaien we al maandenlang zeker 20 procent minder dan normaal. Wj krijgen omdat we nog een redelijke omzet draaien ook geen steun. Ik hoop dan ook echt dat we hier snel vanaf zijn, maar daarin sta ik niet alleen."

Kunst van het bezorgen

Een groot voordeel in deze tijden is dat de familie al de kunst van het bezorgen beheerste. In veel restaurants is men uit pure noodzaak gestart met bezorgen en blijft het veelal behelpen, maar bij Plaza De Haven was het eigenlijk gewoon een kwestie van anders plannen. "We hebben goed materiaal om de bestellingen warm bij de bedrijven en particulieren te krijgen. Ons afzetgebied is vooral Weesp en ook Driemond, maar dan houdt het op. De 's-Gravelandseweg is eigenlijk al te ver om een maaltijd goed op temperatuur te houden, maar goed, dat is ook Weesp natuurlijk."

Openingstijden

Opmerkelijk aan Plaza De Haven zijn de openingstijden. Op zaterdag en zondag is de eetgelegenheid gesloten, want ja, dat zijn de meeste bedrijven ook. "Ik noem dit altijd een luxe horecazaak, want in welke horecazaak heb je nu elk weekend vrij? In het weekend doen we wel partijen, verjaardagen en catering, maar dat ligt ook al een jaar stil. Alleen met Pasen en kerst hebben we nog een paar salades en zo weggebracht, maar daarmee houdt het wel op."

Assortiment

Het feit dat Plaza De Haven vooral in het zakelijke segment opereert, heeft ook gevolgen voor het assortiment. "Wij doen veel meer broodjes dan een normale snackbar. Wij verkopen ook alles, van snacks en luxe broodjes tot aan complete maaltijden aan toe. Alleen doen we geen pizza's. We zien ook een verschuiving in wat mensen willen. Wij verkopen broodjes carpaccio en zalm en die lopen goed. Daar hoefde je tien jaar geleden niet mee aan te komen. Alleen doen we geen pizza's. Wij vinden dat je dit, met alle respect hoor voor de andere zaken, geen snackbar meer mag noemen."

Franchise

Chauffeurs die veel onderweg zijn, weten waarschijnlijk dat er meer Plaza's in Nederland zijn. Daar weten ze dat ze kunnen rekenen op constante kwaliteit. Maar hoe zit dat eigenlijk? Is Plaza De Haven onderdeel van een franchiseketen? Ja dus. "Plaza is een softfranchiseketen. Of eigenlijk is het meer een inkoopcombinatie. We kopen frites in via Plaza in en ook de verpakking komt daar vandaan, maar wij willen vooral vrijheid van handelen. De klant bepaalt per slot van rekening wat wij verkopen. Wij werken ook veel samen met lokale bedrijven. Vlees van Fontijn bijvoorbeeld, maar ook van andere bedrijven."
Tot slot: voor de leek lijkt het dat hier elke dag hetzelfde is, maar het tegendeel is waar. "Elke dag is anders, elke dag heb je andere bestellingen en elke dag heb je andere mensen in de zaak. Dat maakt het leuk."















Afbeelding