Afbeelding
Foto:

Het stoplicht staat op groen

Verduurzaming en klimaatneutraliteit zijn zaken die maatschappelijk steeds meer een belangrijke rol van betekenis gaan spelen. Ook de ondernemer kan hier straks niet meer omheen. Concreet voorbeeld: milieuzones in binnensteden. Steeds meer gemeenten voeren deze zones in en de uitstootvoorwaarden worden naar verwachting steeds scherper.

Er zijn inmiddels 25 gemeenten die hebben aangekondigd voornemens te zijn om in 2025 alleen nog maar emissieloze voertuigen toe te staan in de stadscentra. Dat kan dus eenvoudigweg betekenen dat de huidige bedrijfsauto straks niet meer geschikt is om de binnenstad te bereiken. Dat is nogal iets als klanten daar gevestigd zijn.

Nu lijkt 2025 aardig ver weg, maar een bedrijfswagen gaat al snel 5 jaar mee. Zo ver weg is het dus niet wanneer je nu of binnenkort voor het keuzemoment staat om in een nieuwe bedrijfsauto te investeren.

Emissieloze bedrijfsauto`s zijn doorgaans duurder dan vergelijkbare voertuigen met een reguliere verbrandingsmotor. Om de investeringen in emissieloze voertuigen te stimuleren is er sinds 15 maart een mooie subsidieregeling in het leven geroepen: de subsidieregeling voor emissieloze bedrijfsauto`s, kortweg SEBA.

Bedrijfsauto`s in de categorie N1 of N2 komen in aanmerking. Dit zijn de bedrijfsauto`s en lichte vrachtauto`s, waarvan deze laatste klasse een technisch maximale massa mag hebben tussen de 3.500 en 4.250 kg. Verder is de subsidie 10% van de nettocatalogusprijs voor een N1 voertuig en bedraagt dit 10% van de verkoopprijs (exclusief de BTW) voor een N2 voertuig. Voor beide categorieën geldt een plafond van € 5.000 subsidie per voertuig. De minimale catalogusprijs van een N1 voertuig bedraagt € 20.000. Dit minimum geldt ook voor een N2 klasse voertuig, maar dan wordt uitgegaan van verkoopprijs exclusief de BTW. Voor beide voertuigklassen geldt een minimale actieradius van 100 km, dient de bedrijfsauto minimaal 3 jaar op naam te staan en een eventuele accu dient loodvrij te zijn.

Mocht je voor de keuze staan om te investeren in nieuwe bedrijfsauto`s dan is het goed om deze subsidiemogelijkheid in overweging te nemen voor een juiste keuze. Aanvraag gaat overigens via de site van RVO en er is een e-herkenningsmiddel nodig. Dit aanvraagmiddel kunt u zelf aanvragen, maar vaak heeft uw adviseur al deze mogelijkheid.

Ik vermoed in de toekomst meer over vergelijkbare zaken te kunnen informeren. Het is een mooie gedachte met deze bijdragen te kunnen voorzien in duurzaam ondernemerschap, tot je groen ziet!