Afbeelding
Foto: G.J. Schultz

Het verlanglijstje van de IVW

In totaal zijn ruim honderd zogenoemde zienswijzen ingestuurd op het concept Omgevingsvisie Weesp 2050. Eén daarvan is van ondernemersvereniging IVW, dat op de eigen website hierover een 'explainer' heeft geplaatst: een verklarende video. Hieronder zetten we ook zwart-op-wit uiteen wat de IVW op het verlanglijstje heeft staan.


Momenteel strooit de gemeente Weesp met toekomstvisies en dat heeft allemaal te maken met de fusiedatum met Amsterdam die steeds dichterbij komt: 24 maart 2022 is het zover, minder dus dan een jaar. Al die visies hebben tot doel de toekomst van Weesp te borgen. Voor het bedrijfsleven is bijvoorbeeld de Toekomstvisie Bedrijventerreinen belangrijk. Hieraan hebben ondernemersvereniging IVW en 21 ondernemers actief meegewerkt door middel van de Kansenkaart die dient als bouwsteen van de Toekomstvisie.
Inmiddels is duidelijk dat de gemeente hier wat mee gaat doen. Zo begrijpt het college van B en W de vraag vanuit de ondernemers voor een betere samenwerking en het pakt die handschoen op. Samen met de IVW gaat de gemeente daarom werken aan een samenwerkingsagenda, waarvan de doelen samen met de IVW en ondernemers worden bepaald en uitgewerkt. Dit is laaghangend fruit. Ongetwijfeld komt er nog meer uit voort, maar wat, dat zal pas blijken op het moment dat de Toekomstvisie is vastgelegd.

Van al die visies is de Omgevingsvisie Weesp 2050 de belangrijkste. Hierin komen namelijk alle andere visies samen, waarmee deze het testament van de gemeente Weesp vormt. Onlangs lag het concept hiervan ter visie en dat was het moment dat iedereen de mogelijkheid had om een zienswijze in te sturen. En die mogelijkheid liet de IVW niet lopen.
Allereerst constateert de bedrijvenvereniging dat veel kansen die zijn aangereikt door de ondernemers terugkeren in de Kansenkaart. "Wij zien dat een groot aantal punten van aandacht uit de kansenkaart zijn opgenomen in de OVW en dat verheugt ons zeer! We zijn blij dat een professioneel team vanuit de gemeente Amsterdam zich heeft verdiept in het Weesper bedrijfsleven", jubelt de IVW.

De IVW staat vervolgens uitgebreid stil bij de groei van Weesp in relatie tot het aantal arbeidsplaatsen. In elk geval tot en met 2025 groeit Weesp al met circa 9.000 inwoners en in het concept van de Omgevingsvisie staat dat de huidige ratio werkzame beroepsbevolking vs. arbeidsplaatsen (in 2020 ca. 0,9) als doelstelling zal blijven staan. "Het aantal banen zal daarom hard moeten groeien", concludeert de IVW, dat in één moeite door constateert: "Voortvloeiend hieruit wordt gekeken naar manieren om het aantal arbeidsplaatsen te vergroten; waaronder intensivering van de bebouwing op de bedrijventerreinen. Als ondernemersvereniging zouden wij graag concrete aanwijzingen krijgen omtrent mogelijkheden en opties tot intensivering. De IVW ziet op de bedrijventerreinen namelijk weinig tot géén mogelijkheden voor intensivering."

Het is niet het enige punt van zorg. Een aantal punten in de OVW vereist, zo schrijft de IVW, een nadere motivatie waarom deze volgens de IVW niet uitvoerbaar zijn, "oftewel waar de ondernemers meer zekerheden wensen te verkrijgen van de gemeente alvorens de ontwerpfase afgerond zal worden." We nemen ze puntsgewijs door.

Bereikbaarheid

De IVW en ondernemers kijken uit naar de oplevering van de nieuwe afrit van de A1. Het gevolg van de nieuwe afrit zal als neveneffect hebben dat het op bedrijventerrein Noord veel drukker gaat worden met autoverkeer doordat automobilisten via de Hogeweyselaan naar het centrum zullen gaan rijden. Wij vragen ons af of hier rekening mee is gehouden en zo ja, hoe? Verder dringt de IVW aan op een zogenoemde HUB voor vrachtverkeer bij de nieuwe afrit van de A1.
Ook de bereikbaarheid per openbaar vervoer vergt aandacht. "De IVW spant zich al jaren in om de buslijn, die in 2011 is weggesaneerd, terug te krijgen. De noodzaak van een busverbinding met het NS-station wordt alleen maar groter als men de plannen voor transformatie aan de Amstellandlaan meerekent. Graag zien wij in de Omgevingsvisie een concrete toezegging en termijn van realisatie."

Transformaties.

De IVW vindt het goed om te lezen dat verdere transformaties op de bedrijventerreinen, buiten de locaties die nu worden onderzocht, worden uitgesloten, maar er is nog wel een appeltje te schillen over de Nijverheidslaan. "In de tabel staat dat de Nijverheidslaan nu gereed gemaakt wordt voor woningbouw. Wij zien deze locatie nog niet als concreet, aangezien de bestemmingswijzigingsprocedure loopt. Deze conclusie kan dan ook niet als zodanig worden opgenomen in de OVW." Zoals bekend is er veel verweer tegen de bouwplannen. En verder: "Het transformeren van de gedateerde kantoren aan het Van Houten Industriepark en Amstellandlaan zien wij als positief, op voorwaarde dat hier een mix van wonen en werken gerealiseerd wordt. In de ‘plinten’ passen uitstekend functies als kantoren en maatschappelijke voorzieningen. Denk hierbij aan onder andere praktijkruimten en sportscholen."

Optopping en intensivering

De gemeente geeft aan dat er om meer arbeidsplaatsen te creëren wordt gekeken naar intensivering door inbreidingen en ‘optopping’, hetgeen wel 20 hectare zou kunnen opleveren, aldus de OVW!! Dit is volgens de IVW om meerdere redenen niet haalbaar (zie ook het nieuwsbericht op pagina 4).

Interferentie

Bijzonder is, meent de IVW, de stelling in de OVW: "Een belangrijke eis voor een zoekgebied bedrijventerrein is nabijheid van infrastructuur en aan- en afvoer van producten zonder interferentie met bestaande woonwijken.” De IVW wil dat deze eis andersom even zwaar zal wegen; realisatie van nieuwe woningbouw mag nooit interferentie van bedrijvigheid opleveren! Wonen en productiebedrijven gaan absoluut niet samen. De voorgenomen woningbouw op de Nijverheidslaan is hier een duidelijk voorbeeld van.

Burgers

Wat de IVW verontrust is de wens is om de bedrijventerreinen aantrekkelijker te maken voor burgers met fietsroutes en toegang tot het water. "Naar onze mening hebben particulieren weinig te zoeken op de bedrijventerreinen en het aantrekken daarvan zorgt voor onveilige situaties door het vele vrachtverkeer. De IVW heeft er daarom altijd voor gewaakt dat functies die veel particulieren aantrekken zich op bedrijventerreinen vestigen. Om deze redenen pleiten wij ervoor dat voor deze functies ruimte wordt gemaakt op de Amstellandlaan en Van Houten Industriepark, daar de behoefte aan ruimte voor deze functies groot is."

Duurzaamheid

Wat betreft verduurzaming geldt, aldus de IVW, dat steeds meer bedrijven willen verduurzamen, maar wel zolang het rendabel is. En daarom: "Wij staan als ondernemersvereniging open voor samenwerking om de bedrijven het belang van verduurzaming in te laten zien en te stimuleren daarin te investeren."

Samenwerking gemeente

"Een goede samenwerking tussen de bedrijven en gemeente is van groot belang. Het moet duidelijk zijn tot wie ondernemers zich kunnen wenden bij vraagstukken zoals gebruik, milieu en verbouwingen. Persoonlijk contact is voor veel ondernemers zeer belangrijk. Ondernemers moeten niet van het kastje naar de muur gestuurd worden en moeten hun vragen ook schriftelijk (digitaal) kwijt kunnen", sluit de IVW de verlanglijst af.

Zie ook pagina 4/5
Zie ook www.ivw-weesp.nl. Hier is zowel de explainer als de complete zienswijze te vinden.