Waar is balans?

'Wij vragen u de economische belangen sterker mee te laten wegen om te komen tot een goede balans tussen wonen en werken. Het gevoel is dat wonen eerst komt en dat later wel wordt gekeken hoe het werken wordt opgelost.'

Het is niet meer dan een voetnoot in de Zienswijze die de IVW heeft ingestuurd op het concept Omgevingsvisie Weesp 2050, maar eigenlijk spreekt er het nodige venijn uit. Het is ook een gevoel dat veel ondernemers delen met de IVW: bij het huidige college moet wel erg veel wijken om maar die gestelde doelstelling van 400 sociale huurwoningen in de huidige bestuursperiode van de gemeenteraad te halen. Want daar gaat het vooral om bij de gemeenteraad: sociale huurwoningen bouwen voor de Weespers (jongeren en ouderen vooral) die moeite hebben om passende woonruimte te vinden. Dat is ook de reden dat het college zo'n warme voorstander is van de bouw van 115 woningen op bedrijventerrein Nijverheidslaan: er zitten betaalbare woningen bij.

Het is best een nobel streven, maar je kunt je afvragen tegen welke prijs. Het is namelijk prima om op te komen voor deze groepen woningzoekenden, maar er zijn ook nog andere zaken die belangrijk zijn. Werkgelegenheid voor de toekomstige ongeveer 9.000 nieuwe Weespers bijvoorbeeld.

De oproep van de IVW is derhalve gerechtvaardigd. Nog dit jaar zal blijken in hoeverre de gemeenteraad hier rekening mee houdt.

Hans Peijs,
hoofdredacteur B2B