Afbeelding
Foto: WeesperNieuws

Dit jaar geen heffing reclame- en precariobelasting

De gemeente gaat dit jaar om de pijn van corona te verzachten een aantal belastingen en heffingen niet innen. Het gaat om de precario- en de reclamebelasting.

"De huidige lockdown betekent dat bijna alle winkels gesloten zijn. Door de huidige economische situatie worden veel bedrijven geschaad in hun bedrijfsvoering waardoor ondernemers in financiële problemen kunnen komen. De onzekerheid bij bedrijven over hun toekomst is groot", laat het college van B en W in een raadsvoorstel weten. Om deze reden stelt het college voor om net als vorig jaar ook dit jaar geen reclamebelasting te heffen.

Ondernemersfonds

De penningen van de reclamebelasting komen in het zogeheten ondernemersfonds. Dat wordt beheerd door de Stichting Weesp Centraal en heeft tot doel om er activiteiten in de binnenstad van te organiseren. Het college heeft gekeken of er nog een alternatief is om een subsidie toe te kennen aan het ondernemersfonds, maar dat is er niet: de stichting moet op een houtje bijten. Het bestuur is op de hoogte gesteld van het voornemen om dit jaar geen reclamebelasting te heffen.

Precariobelasting

Bij het schrappen van de precariobelasting maakt het college van B en W de volgende afweging: "Door de lockdown hebben cafés en restaurants in onze stad opnieuw hun deuren en terrassen moeten sluiten. Het valt niet in te schatten hoelang deze situatie nog zal aanhouden. Maar duidelijk is dat horecaondernemers door de lange sluiting ernstige financiële schade lijden. Vandaar dat het college voorstelt geen precariobelasting voor terrassen te heffen in 2021, hetgeen een lastenverlichting is voor horecaondernemers met een terras."