Afbeelding
Foto: Brian Elings

Uit het goede
hout gesneden

Martin Spijker, Roel Buijs en Leo Verhoeff richtten meubelmakerij Het Woud 30 jaar geleden op. Ze startten met klussen voor familie, vrienden en kennissen waarbij het startkapitaal werd gegenereerd door de opdrachten die binnenkwamen. Aan de IJsselmeerlaan werd een ruimte betrokken, waarna de afgelopen jaren het bedrijf steeds verder groeide. Eerst vanuit de IJsselmeerlaan en later vanuit Pampuslaan 54, waar het bedrijf Sinner en Ten Have Installatietechniek als directe buren heeft.

DNA

Bij elke stap bleef het driemanschap het DNA trouw. De genen zijn klantgerichtheid, vakmanschap, heldere communicatie en persoonlijke samenwerking. Niet perse in deze volgorde, maar er is maar mee gezegd dat dit de kernwaarden bij Het Woud zijn.

Opvolging

De oprichters hadden en hebben er nog steeds veel plezier in, maar ja, de jaren beginnen te tellen en dus werd het een jaar of vijf geleden langzamerhand tijd te gaan nadenken over de opvolging. Die is gevonden: René van Heerd en Pieter Stolk hebben het stokje overgenomen.
De ‘reis’ daarheen werd ruim twee jaar geleden ingezet door Van Heerd. “Ik werk hier 19 jaar en op een gegeven kwam de vraag of er onder de medewerkers belangstelling was om op termijn het bedrijf over te nemen. Daar kwamen er drie uit, onder wie ik. Gaandeweg vielen de twee andere collega’s af, maar ik had er nog steeds veel zin in. Maar niet alleen, dat zie ik namelijk niet zitten. Ik ben namelijk erg gericht op de techniek en de vakmatige kant van het bedrijf, maar met bijvoorbeeld de administratie en dergelijke heb ik niet veel. Ik zocht dus iemand die mij op die gebieden kan aanvullen. Dus om als team Het Woud te kunnen overnemen. Ik ben gaan praten met een groot aantal mensen en redelijk snel kwam Pieter daarbij om de hoek als kandidaat.”

Pieter werkte toen niet bij Het Woud, maar was werkzaam bij een loonbedrijf dat met machines toeleverancier is van Het Woud. Hij vertelt: “Ik wist van de overnamegesprekken af en elke keer als ik René sprak, vroeg ik hoe het ervoor stond.” René vult aan: “Het is wel grappig hoe het is gegaan. Ik wist namelijk dat Pieter al een keer eerder bij een overname van een ander bedrijf betrokken was en dat toen niet heeft gedaan. En ik wilde ook wel eens dat kant van het verhaal horen. Maar dat liep dus snel anders.”

'Relatie is hier in alles leidend'

Ondernemingsplan

Lang verhaal kort: Pieter en René werden ingeleid om het bedrijf over te nemen en gingen daarvoor onder andere aan de slag met een ondernemingsplan. En bij het schrijven daarvan werd eigenlijk bevestigd wat René en Pieter al wisten: bij Het Woud gaat het erg om wat Pieter noemt ‘de relatie.’ Hij legt uit: “Relatie is hier in alles leidend. De relatie met natuurlijk de klanten, maar ook met de medewerkers en met toeleveranciers. Een goed voorbeeld is wel dat Het Woud echt al heel lange tijd werkt voor kantoorinrichter Gispen. Als er ergens een verbouwing moet plaatsvinden van bijvoorbeeld de balie, een koffiehoek of wat anders in die geest, dan bellen ze Het Woud. Dat is niet alleen omdat wij vakwerk leveren, maar ook omdat ze op ons kunnen rekenen.”
René: “En dat geldt ook voor toeleveranciers. Een goed voorbeeld daarvan is Bos Transport in Weesp waarmee we ook al jaren samenwerken. We weten wat we kunnen verwachten en hechten daar veel belang aan.”

Support

En nu is het bedrijf dus van hen, met dien verstande dat Martin Spijker en Roel Buijs de komende tijd nog steeds support leveren, maar wel gaan afbouwen. En daarom ligt de vraag voor de hand: wat is hun toekomstvisie? Het antwoord luidt: in de eerste plaats bestendigen van wat er is. René: “Op termijn zou ik wel wat meer ruimte willen, maar dat is nu nog niet aan de orde. We gaan eerst stabiliseren. Het afgelopen jaar met corona zijn we allang blij dat het werk goed is doorgelopen.” Pieter: “We hebben nu 14 medewerkers die 11 fte invullen. Daarnaast zijn Martin en Roel er nog regelmatig, we hebben een zogenoemde flexibele schil en over het algemeen lopen hier één of twee stagiairs. Daar kunnen we het prima mee doen. En we willen ook geen mega-bedrijf. Als we het met deze ploeg zeker de komende tijd kunnen volhouden, dan zijn we hartstikke tevreden.”

Ondernemingen

De klandizie van Het Woud bestaat voor een belangrijk deel uit ondernemingen, waaronder dus Gispen. Pieter: “Gispen is overgenomen door Ahrend en we hopen dat we ook voor Ahrend, dat twee keer zo groot is als Gispen, veel te kunnen doen.” Maar ook een keur aan andere bedrijven weet Het Woud regelmatig te vinden. Op de website is daarvoor zelfs een soort ‘wall of fame’ met projecten waar Het Woud trots op is. En daaruit valt meteen de veelzijdigheid van het bedrijf uit te destilleren. “Wat een eer om dit te maken! Meubels van inlands hout, leer van biologische koeien en duurzaam plaatmateriaal tillen het hoofdkantoor naar een volgend niveau”, staat bijvoorbeeld bij een project voor de Triodos Bank. En “We maakten het schitterende pand aan het Amsterdamse Museumplein nog mooier met gebeitst eiken, bladen van Comblanchien en roestvast staal”, valt te lezen bij een project voor advocatenkantoor JonesDay. En deze dan, over een project bij hotel Pillows Anna van den Vondel: “Hier richtten we de receptie, delen van het restaurant en twee lounges in. Een stijlvolle mix van Carrera marmer, gespoten panelen en massief eiken.” Veelzijdig, dat is wat Het Woud dus ook is, zo leren deze reviews.

Particulieren

Maar bijvoorbeeld ook de gemeente Weesp en particulieren behoren tot de klantenkring. René zegt over de laatste categorie: “Dat zijn particulieren die bijvoorbeeld net zijn verhuisd of iets aangepast willen hebben en iets bijzonders of iets op maat willen laten maken en dat dan nergens anders kunnen vinden. We zijn nu bijvoorbeeld in ’s-Graveland al een jaar bezig met de verbouwing van en woning. De bewoners waren op zoek naar een bijzonder onderwerp en vonden dat hier bij Roel.”

Hout is hun ding

Wie de meubelmakerij binnenstapt, weet meteen: hout is hier hun ding. Uit de lyrische teksten over een aantal projecten hierboven blijkt dat er vaak oplossingen worden gevonden in een combinatie van hout met een ander materiaal (ook daarbij vertrouwt Het Woud op een mooie kring met vaste relaties), maar het is hier hout wat de klok slaat. En omdat hout voor hen belangrijk is, hebben de twee ondernemers ook oog voor de andere kant van het verhaal, voor de duurzaamheid. Hergebruik van materialen, afval gebruiken als grondstof, geen tropisch hardhout: het is hier allemaal volstrekt logisch. Echt bijzonder in dit verband is het fenomeen Woudhout©. Daarover valt op de website onder andere dit te lezen: “Enig idee waar de boom stond die het hout leverde voor uw bureaublad? Waarschijnlijk niet. Dat kan nu anders, met Woudhout©. Deze massief houten bladen komen uit Nederlandse of Duitse bossen en worden geleverd met een GPS-code. Daarmee kunt u ontdekken waar uw bureaublad opgroeide. In een perceel van Natuurmonumenten bijvoorbeeld, of in een bosje om de hoek.”

Voordelen

En ook: “Woudhout© heeft nog meer voordelen. Massief hout gaat een leven lang mee, is een opslagplaats voor CO2 en kan telkens opnieuw worden afgewerkt. Hierdoor passen de massieve Woudhout©-bladen naadloos binnen een circulaire economie, waarbij de nadruk ligt op het hergebruik van grondstoffen en het behoud of vermeerdering van waarde.” Om met de volgende uitsmijter te eindigen: “Het zou goed kunnen dat een massief Woudhout©-blad in de toekomst niet alleen z’n waarde behoudt, maar zelfs meer waard wordt.”
Een beter bewijs dat ze bij Het Woud goed bezig zijn met duurzaamheid is er niet.

Afbeelding