WeesperNieuws zit al 30 jaar bovenop het nieuws in Weesp
WeesperNieuws zit al 30 jaar bovenop het nieuws in Weesp Foto: Brian Elings

Er is genoeg
te vieren

Jubilea, we zijn er gek op. Helemaal op een jubileum dat zo bijzonder is dat Koningin Máxima er voor naar Weesp komt. Dat staat te gebeuren op 26 mei bij het familiebedrijf Smit & Zoon dat liefst 200 jaar bestaat. Maar het jubileum van WeesperNieuws, dat een zusje is van B2B Magazine, vinden wij minimaal net zo interessant.

WeesperNieuws bestaat 30 jaar

De allereerste editie van het WeesperNieuws viel op 29 april 1991 op de mat. Boordevol met (de naam zegt het al) Weesper nieuws, geheel betaald van lokale advertenties. Een krant in een toen opvallend compact formaat. Nu verschijnt elke krant op dit ‘tabloidformaat’, maar dertig jaar geleden waren alle andere kranten nog twee keer zo groot. In de jaren die volgden, zou de uitgever van WeesperNieuws nog wel vaker vooroplopen.

Mediawet

De reden om met WeesperNieuws te starten, was een curieus gevolg van de Mediawet. Dat zit zo. Radio Weesp wilde begin jaren 90 beginnen met reclame uitzenden om zo eigen inkomsten te genereren. Ter bescherming van lokale uitgevers stelde de wet als voorwaarde dat omroepen hun reclame-inkomsten moesten delen met uitgevers. Radio Weesp en de uitgever van de toenmalige Nieuwe Weesper kwamen daar niet uit. Waarop Adri de Bruijn namens Radio Weesp zei: dan beginnen wij wel een krant.

Maandblad

WeesperNieuws was aanvankelijk een maandblad, uitgegeven door de Stichting Kabelkrant Weesp. De kabelkrant bracht elke dag op tv korte nieuwsberichten, het WeesperNieuws voegde daar langere artikelen, achtergronden en portretten aan toe.
WeesperNieuws professionaliseerde snel verder en in 1995 werd de uitgeverij overgeheveld naar Enter Media van hoofdredacteur en ondernemer Adri de Bruijn.

Niet meer weg te denken

Het maandblad met eigen nieuws, achtergronden, paginagrote interviews en veel aandacht voor sport en cultuur was al snel niet meer weg te denken uit Weesp. In 1997 werd de uitgifte opgeschroefd naar eens per veertien dagen en in 2004 begon de wekelijkse uitgifte. Tussen 2010 en 2015 kreeg WeesperNieuws acht zusjes in Diemen en het Gooi. Om die kranten efficiënt te kunnen maken, ontwikkelde de aanstormende generatie softwareontwikkelaars een slim programma waarmee je alle processen van het krantenmaken soepel samenbrengt. Dat programma heet Pubble, is nu toonaangevend en helpt vandaag de dag uitgevers in heel Nederland bij het maken van in totaal 450 kranten per week.

Internet

In al die jaren werd internet steeds groter en inmiddels onmisbaar. De snelheid, populariteit, mogelijkheden en dynamiek van onlinenieuws veranderde ook in de werkwijze bij WeesperNieuws. Op de redactie werd een haarfijn gevoel ontwikkeld voor het snelle nieuws online en de achtergronden in de krant. In Weesp is nu een generatie die bij WeesperNieuws niet denkt aan een papieren krant, maar het knopje met 'WN' op hun smartphone.

WeesperNieuws Extra

Dat internet brengt vele voordelen, maar vormt tegelijk de grote bedreiging: het lokt een deel van de adverteerders weg. Hetzelfde internet biedt echter de kans om op een andere manier inkomsten te verkrijgen om de lokale journalistiek hoog te houden. Dat is WeesperNieuws Extra: nieuws, achtergronden en andere lokale verhalen die je nergens anders leest, exclusief voor leden. Tot slot: de verschijningsvorm van WeesperNieuws is in dertig jaar veranderd, maar de doelstelling niet: goede en onafhankelijke lokale journalistiek in Weesp. De combinatie van adverteerders en betalende lezers is de toekomst van WeesperNieuws.

Het Woud bestaat 30 jaar

Niemand zal het zo bedacht hebben, maar niet alleen WeesperNieuws maar er zijn meer 30-jarigen, Zoals meubelmakerij Het Woud. Elders in deze editie staat een uitgebreid artikel met de nieuwe roergangers.

Rex International bestaat 30 jaar

Ook Rex international tikt de drie decennia aan. Het oer-Weesper bedrijf biedt nieuwe en gebruikte Xerox producten, verbruiksmaterialen, termijn verhuur, onderhoud en reparatie. Verder biedt Rex international vele diensten, waaronder korte termijnverhuur voor tijdelijke projecten, optimalisatie van printprocessen met Xerox Managed Print Services en onderhoud en reparatie door een eigen technische dienst..

Smit & Zoon bestaat 200 jaar

Koningin Máxima bezoekt op 26 mei het familiebedrijf Smit & Zoon in Weesp. Smit & zoon, gevestigd aan de Nijverheidslaan, werd in 1821 opgericht in Amsterdam waarbij er werd gehandeld in gedroogde vis en leverolie van kabeljauw. Later is de handel uitgebreid met proteïnen en dierlijke en plantaardige oliën en anno nu ontwikkelt en produceert het bedrijf looistoffen voor de leerlooierij. Innovatie staat hoog in het vaandel, met als doel schoner te werken. Inmiddels staat met Marc Smit de zevende generatie aan het roer. Overigens is Smit & Zoon geen echt Weesper bedrijf: in de jaren zeventig van de vorige eeuw verhuisde het bedrijf naar de Nijverheidslaan.

Hotel Hart van Weesp bestaat 25 jaar

Hotel Hart van Weesp heeft ook een jubileum want dit hotel in het hart van de stad bestaat een kwart eeuw. De eigenaren hebben door de jaren heen een soort pandje pik gespeeld, want om te kunnen blijven voorzien in de vraag naar een goede hotelaccommodatie, werd er regelmatig een stuk aan toegevoegd. Hart van Weesp begon met twintig kamers, maar inmiddels zijn dat er zeventig. De laatste uitbreiding was de toevoeging van vijf studio’s in 2018. Die nieuwste kamers staan onder het dak van het oude theaterpand aan de Herengracht, en zijn compleet met een leefruimte en een keukentje.

Café 't Helletje bestaat 15 jaar met Pieter Kors

Pieter Kors is alweer 15 jaar de altijd breed lachende gastheer in café 't Helletje aan de Stationsweg. En we kunnen gerust stellen dat Kors een echte ondernemer is. Hij organiseert namelijk in normale jaren (jaren dat er geen corona is) elke zomer een Caribisch festival en in september het Concert aan de Steiger. Het café is zelf veel ouder, 140 jaar om precies te zijn.

We zijn niet compleet

We beseffen drommels goed dat we met deze vier bedrijven niet alle jubilerende bedrijven hebben genoemd. Maar niet getreurd: als uw onderneming dit jaar ook een kroonjaar beleeft, dan horen we het graag en besteden we in de volgende editie ook aan uw bedrijf aandacht. Een mail naar Hans@entermedia.nl is genoeg.